Porslin från loppis får nytt liv som konst

MATTA AV KROSSAT PORSLIN. Maria Stereo berättar ingående om hur hon har arbetat fram konstverket som fått namnet Känslig matta. Bild: Sandra Broborn

Maria Stereo ställer ut sin experimentella mosaikkonst under utställningen Känslig matta i Galleri Fickan i Konstfabriken.

Maria Stereo är en ambitiös konstnär som lägger ned mycket tid på att noggrant samla porslin och keramikföremål från olika loppmarknader runtom i Finland för att sedan ha sönder alltsammans med en hammare. Ibland kan det ta upp emot ett år innan hon har allt material hon behöver.

– Jag har min plats där jag krossar figurerna och så samlar jag ihop bitarna. Oftast börjar jag någonstans i mitten och så utvidgar jag det allt eftersom, säger Stereo.

Hennes utställning, med det passande namnet Känslig matta, är just det. Ett konstverk som ser ut som en matta men som är gjort av krossade porslinsbitar.

Att det blev just den här konstformen, att leka med porslinsfigurer i form av rosor, människo- och djurfigurer var egentligen en ren slump.

ORDLEK. Du skulle aldrig kalla det här för tavla i kontemporär konst utan för målning, men jag ville använda det för att det är ett lustigt ord, säger Maria Stereo. Bild: Sandra Broborn

– Jag arbetade på en väggklocka och så testade jag att förstöra kattfigurer som dekoration runtom och så såg det riktigt häftigt ut. Uttrycket i ansiktet ser helt annorlunda ut så jag bestämde mig för att fortsätta.

Således ger Stereo dessa porslinsfigurer nytt liv genom att sammanföra olika motiv med varandra som till slut skapar en kalejdoskopisk helhet.

I hennes andra nästan sagolika verk i utställningen utmanar hon konstvärldens normer genom att helt enkelt kalla den för tavla.

– Du skulle aldrig kalla det här för tavla i kontemporär konst utan för målning, men jag ville använda det för att det är ett lustigt ord, säger Stereo.

Konsten har blivit till ett andrum och något som hon behöver för att må bra.

– Jag trodde länge att jag var tvungen att vara en supermänniska för att vara konstnär, men så måste det inte vara. Om du vill göra konst – gör det bara, uppmanar Stereo.

Namn: Maria Stereo

Aktuell: med utställningen Känslig Matta.

Var? Galleri Fickan, Borgå Konsthall i Konstfabriken.

När? 10.1-2.2

Mer läsning