Popup-projekt ger chans för nya företagare

HÄR BLIR DET POPUP. Alexandra Sahala som är projektmedlem för Pop-Up Borgå hoppas att företagare och tomma lokaler kan hitta varandra. Bild: Lotta Åberg

Projektet Pop-Up Borgå ger företagare möjlighet att för en kort tid pröva på att ha en fysisk butik. I september sparkar projektet i gång.

Konceptet föddes i Åbo för fem år sedan och Borgå Juniorhandelskammare snappade upp idén och de tänkte att det skulle fungera bra i Borgå.

– För några år sedan fanns det ganska många tomma lokaler i centrum och i Konstfabriken och vi ville komma på en lösning för att fylla dem igen, säger projektmedlem Alexandra Sahala.

De lediga lokalerna som erbjuds är belägna i Konstfabriken och i Lundi. I år har det varit litet av en utmaning att hitta passande lokaler.

– Det finns inte lika många lediga utrymmen som det fanns för några år sedan. Många av de som äger de tomma lokalerna meddelar att de redan har en intressent eller att de är mitt uppe i förhandlingar, säger Sahala.

Jag tror att det finns många företagare som inte vågar ta steget och öppna en butik.

Alexandra Sahala tycker att det är viktigt att företag som exempelvis har en webbshop på nätet skulle ta chansen och testa på hur det är att sälja i en fysisk butik. Hon hoppas att även nya företagare som inte varit med tidigare lockas av projektet.

– Jag tror att det finns många företagare som inte vågar ta steget och öppna en butik. Med det här projektet kan man pröva på hur det är i en vecka till ett förmånligt pris, säger hon.

Företagen behöver inte betala hyra utan bara en nominell summa för vatten och el som ligger kring femtio euro. Dessutom binder företagarna sig inte en längre tid, utan kontraktet gäller en vecka.

Flera kan samsas

Företagare som är intresserade av att delta i projektet kan skicka ett mejl och kort beskriva sin verksamhet. Man behöver inte vara Borgåbo för att ansöka, det enda kravet är att man har ett FO-nummer.

Projektet är i gång i fem veckor och under den tiden är det många företag som hinner ordna popup-försäljning. Hur många företag det i slutändan blir beror på hur samarbetsvilliga företagarna är.

– I Lundi kan vi bara ha en företagare åt gången, men i Konstfabriken ryms det flera om man vill. Det kan bli ganska ensamt att stå och sälja så om man vill ha sällskap är det möjligt, säger Sahala.

Förra året var det sex stycken företagare som samtidigt stod och sålde i utrymmet i Konstfabriken.

Målet med projektet är att förena företagare med passande lokaler. Projektet har bevisligen burit frukt.

– Förra året deltog en företagare från Lovisa som sedan tyckte att det gick så bra så de öppnade en affär i Borgå, säger Alexandra Sahala.

I september går projektet av stapeln men nu är det öppet för företag att ansöka om en plats.

Mer läsning