Polistekniker, åklagare och åtalade rekonstruerade Sannäsdråpet

REKONSTRUKTION. Polisen, åklagare och åtalade samlades i Sannäs i måndags för att rekonstruera händelserna då en sjuttioårig man för en månad sedan sköts till döds i närheten av skjutbanan. Bild: Kristoffer Åberg

Det var stort pådrag vid skjutbanan Sannäs i måndags. Det var fråga om personal från Polisen i östra Nyland som organiserade en rekonstruktion av händelserna kring dråpet på den sjuttioåriga man som hittades skjuten på området den för en månad sedan.

Enligt kommissarie Mikko Minkkinen från Östra Nylands polisstation handlar det om förberedelser inför den kommande rättegången mot den man som sitter fängslad efter att ha erkänt dådet.

– Det handlar om att med videofilm och bilder rekapitulera hur brottet gått till för att den vägen få en bättre uppfattning om händelseförloppet.

På plats i Sannäs fanns polisens utredare, tekniker och labbpersonal samt åklagaren som sköter fallet. Medverkade i rekonstruktionen gjorde också skytten samt en annan man som inte längre är misstänkt som delaktig i dråpet, men som står åtalad för att ha underlåtit att larma hjälp. Den andra mannen hade kommit till platsen i samma bil som mannen som nu står åtalad för dråp.

De två sist nämndas juridiska biträden fanns också på plats under rekonstruktionen.

Mikko Minkkinen uppger att polisen också utförde tekniska undersökningar på brottsplatsen. Bland annat gjordes ballistiska test där polisen föresökte klarlägga om de åtalades berättelser av händelserna stämmer överens sett till exempel till var patronhylsorna landade.

– Målet är att vid rättegången kunna presentera en så klar bild som möjligt av händelserna kring dråpet, sammanfattar Minkkinen.

Mer läsning