Polishunden Börje blev årets polishund

PRIS. Börje utnämndes till årets polishund. Bild: Kennelförbundet/Jukka Pätynen

Finska Kennelklubben har utnämnt Börje till årets polishund. Den misstänkta mördarens gripande har beskrivits i detalj i tidningen Polisiikoira-lehti.

Utnämningen kommer i samband med att man utnämnde årets myndighetshundar på hundmässan den 10 december.

Utöver Börje fick också en rad andra hundar pris - däribland årets krigshund Cindy, årets gränsbevakningshund Ceppo och årets fängelsehund Swat.

Kennelklubbens ordförande Helena Suni delade ut utnämningarna.

– Myndighetshundarna gör ett viktigt jobb som hjälp för människorna, säger Suni i ett pressmeddelande.

Börje, en Belgisk vallhund av typen malinois, har tillsammans med sin ledare Markku Järveläinen en lång arbetshistoria bakom sig. Det mest minnesvärda uppdraget ägde rum i samband med gripandet av den man som nu står åtalad för mord efter att en kvinna hittades död i Forsby. Börje fick ta emot åtskilliga livshotande knivhugg, men överlevde och är nu tillbaka i tjänst. Kennelklubben skriver att Börje skötte sitt uppdrag i en mörk skog i dåligt väder och att han sannolikt hindrade gärningsmannen från att knivhugga en polisman.

Beskrivs i detalj

I tidningen Poliisikoira-lehti har gripandet beskrivits i detalj. Man kan bland annat läsa att Börje var pigg den kvällen, och att han kom till det snåriga och steniga området omkring midnatt. En annan hund hade tidigare missat gärningsmannen, och nu sökte poliserna och Börje efter tjugosjuåringen som misstänktes ha mördat en kvinna. I mörkret hördes inget alls, och Börje nosade tyst omkring sig. En lätt vindpust förde sedan mannens doft till Börje.

– Han lyfte nosen, och jag sade i radion att mannen kanske är hittad, säger Järveläinen i artikeln.

Klockan var tjugo över tolv på natten när det började hända. Mitt i allt var hunden och gärningsmannen på varandra, men i de tjocka snåren kunde Järveläinen föst inte se vad som höll på hända. Men mannen var mycket nära, så nära att Börje räcktes till mannen trots kopplet. Och trots överraskningen kunde polismännen göra helt som de övat - mannen greps.

Först efteråt märkte Järveläinen att Börje blödde. Till all lycka hade en av poliserna utbildning i nödakutvård och bar med sig utrustning för det. Börje var vaken hela vägen till veterinären och låg i Järveläinens famn. Chocken fick Börje att vilja stiga upp, men Järveläinen talade lugnande till hunden som lade sig till ro. Klockan var två på natten när patrullen anlände hos veterinären där Börje fick hjälp. Sex på morgonen kom samtalet - operationen hade gått bra.

– Vi hamnade i ett bakhåll. Om inte Börje hade gjort helt som han blivit skolad så kanske en polis hade blivit knivhuggen.