Polisen varnar: Stäm inte träff med nätköparen på en avsides plats

SE UPP. Polisen går ut med en varning efter att förra veckan ha fått in sex anmälningar om rån som genomförts i anslutning till affärer som gjorts upp på förhand på nätet. Tipset är att sälja sina prylar på en livlig och allmän plats, gärna när det är ljust ute. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

En livlig allmän plats är det bästa stället att genomföra affärer som gjorts upp på nätet. I allmänhet är det tryggt för köpare och säljare att träffas, men efter att sex rån förra veckan i köp-och-sälj-situationer går polisen nu ut med en varning.

Det blir allt vanligare att man gör upp affärer över nätet, det vill säga kommer överens om att köpa och sälja allt från bilar och möbler till sportutrustning och designerväskor. Polisen råd är att genomföra den fysiska transaktionen på en livlig, allmän plats – det efter att förra veckan ha fått in sex polisanmälningar om rån som inträffat i dylika situationer.

Säljsituationen gick överstyr vid sex tillfällen i Vanda, Kervo, Helsingfors och Esbo, och polisen undersöker nu det inträffade under brottsbeskrivningen stöld. Inget våld förekom i samband med rånen.

– Det är överlag tryggt att genomföra affärer som man gjort upp om på förhand på nätet, Det lönar sig ändå att gå omsorgsfullt till väga och träffar köparen på en så livlig och offentlig plats som möjligt, gärna under den ljusa tiden på dygnet, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg på Östra Nylands polisinrättning i ett pressmeddelande.

Polisen informerade senast i höstas om två på nätet överenskomna affärer som utmynnade i rånförsök. I bägge fallen hade säljaren och köparen stämt träff vid niotiden på kvällen.