Polisen varnar för kramande ficktjuvar som är ovanligt flinka

Metoden har varit ungefär densamma: En obekant person frågar något oskyldigt och avslutar med en kram. Sedan är plånboken eller halsbandet borta.

Östra Nylands polisinrättning varnar för en serie lite underliga brott. I juli och augusti har polisen fått reda på ett antal fall där personer blir närmade av någon obekant som frågar om till exempel en gatuadress. I slutet av diskussionen har frågeställaren gett en kram – och samtidigt passat på att sno något. I andra fall har en obekant person visat ett smycke på matbutikens parkeringsplats – och igen avslutat med en kram. Då har också halsbandet blivit utbytt mot det krimskrams som hen ursprungligen visade upp.

Också plånböcker, pengar och bankkort har försvunnit på samma sätt. Polisen nämner ett exempel där en person blev lurad att donera pengar med hjälp av ett falskt papper om en insamling. Också där avslutades mötet med en kram, och att de 240 euro som nyligen lyftes från en automat försvann från plånboken. I ytterligare ett annat exempel fick ett offer en kram utan någon särskild orsak. Då försvann bankkortet och 1 200 euro från kontot.

På Facebook förekommer inlägg om att samma sak hänt i Sibbo, även om polisen generellt talar om östra Nyland (som ur polisens synvinkel också innehåller Vanda). Också Helsingforsområdet pekas ut.

Polisen påminner om att vara uppmärksam i motsvarande situationer, inte minst på grund av pandemin. Tacka nej till kramen och håll ett avstånd på två meter, är uppmaningen. De beskriver ficktjuvarna som mycket kunniga, och nämner att de ser på utvecklingen med en viss oro.

Eventuella vittnen ombeds kontakta polisen på mejladressen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Mer läsning