Polisen varnar för fräcka inbrottstjuvar

I början av året har fräcka brottslingar lyckats ta sig in i äldre personers bostäder och stulit deras egendom.

På Wittenbergsgatan i Borgå knackade två förmodligen utländska kvinnor i slutet av januari på dörren till en äldre persons bostad och trängde sig in. Den ena av kvinnorna lade en tidning framför ansiktet på brottsoffret medan den andra stal smycken ur ett smyckeskrin. Kvinnorna talade ett för offret okänt språk och är i cirka 40-årsåldern. Den ena hade en grå rock med vita ränder medan den andra hade en mörk rock.

På onsdagen gjordes på Björkbackavägen i Borgå en liknande stöld av två kvinnor, vars signalement motsvarar förövarna på Witterbergsgatan. Kvinnorna knackade på dörren och då den äldre invånaren öppnade trängde sig kvinnorna in i bostaden och medan den ena styrde invånarens uppmärksamhet till ett papper hon visade upp stal den andra kvinnan några hundra euro från målsägandens plånbok. Kvinnorna avlägsnade sig och försökte ännu komma in i en annan bostad på samma gata men invånaren öppnade inte dörren.

Polisen uppmanar äldre personer till aktsamhet och rekommenderar att man använder en säkerhetskedja och tittar i dörrögat innan man öppnar dörren. Polisen hoppas att allmänheten anmäler misstänkta fall.