Polisen varnar för coronasvindlare – siktar in sig på seniorer

SUND SKEPSIS. Polisen varnar för bedragare som låtsas var allt från coronafilterkontrollanter till personal från matservicen. Speciellt äldre är i farozonen och det finns redan fall där man blivit bestulen bland på kontanter och guldsmycken. Bild: Mostphotos

Östra Nylands polisinrättning varnar allmänheten för coronasvindlare. Till polisens kännedom har det kommit flera fall där bedragare utnyttjar folks coronavirusrädsla. Speciellt många äldre i Nyland har råkat illa ut.

Svindlarna har bland annat gjort "coronagranskningar, erbjudit matservice samt utgett sig för att vara från hälsomyndigheterna. Åtminstone tre fall där förövarna tagit sig in i offrens hem för att installera coronafilter och samtidigt stulit kontanter, guldklockor och guldsmycken har kommit till polisens kännedom.

– Nu uppmanar vi folk att vara på alerten och vara misstänksamma på ett sunt sätt ifall det dyker upp folk utanför dörren som erbjuder sin hjälp eller sin sakkunskap när det gäller coronaviruset, säger kriminalkommissarie Simo Kauppinen på Östra Nylands polisinrättning.

Kauppinen understryker att polisen inte utför coronagranskningar från dörr till dörr. Polisen erbjuder inte heller några som helst tjänster som hänger ihop med att coronakontrollera människors hem.

Nu uppmanar vi folk att vara på alerten och vara misstänksamma på ett sunt sätt ifall det dyker upp folk utanför dörren.

Fel sorts matservice i Sibbo Har äldre i östra Nyland råkat illa ut?

– Inga färska fall har kommit till vår kännedom, och det är ju bra.

– Förra veckan fick vi däremot in en anmälan om misstänkt aktivitet i Sibbo. Någon ringde på hemma hos en Sibbosenior och lät förstå att hen kom från matservicen. Allt tyder på att det handlade om ett stöldförsök, säger Kauppinen till Östnyland.

Polisen ber allmänheten att också fästa vikt vid informationsstölder på nätet. Under de senaste veckorna har det förekommit fall där det sålts varor som inte existerar via webben, och folk har också blivit lurade när det gäller olika former av leveranser.

Förra veckan fick vi in en anmälan om misstänkt aktivitet i Sibbo.

Virusrisk – i datorn

– Det lönar sig att kontrollera tjänsternas och produkternas kvalitet innan man lägger in sin beställning, säger kriminalkommissarie Kari Siivo på polisen i västra Nyland.

En annan aspekt på nätsvindleriet är spridningen av virusprogram. Från polisens central för cyberbrottslighet påminner man folk om att enbart klicka sig in på kända myndighetsplattformer och bekanta medier när man letar efter information om coronaviruset.

Polisen tipsar om att det nu är bra läge att ringa sina äldre släktingar och diskutera säkerhetsfrågor samt varna för eventuella coronasvindlare.

Meddela polisen ifall du blir utsatt för ett bedrägeriförsök, hur litet det än är.

"Be om hjälp"

– Är du äldre och känner dig osäker efter att ha blivit uppringd av en okänd person, ring en släkting eller en bekant och pejla om samtalet och ärendet verkar legitimt. De kan till exempel hjälpa till att kontrollera om det finns en kommunanställd med namnet som angavs, säger Simo Kauppinen på Östra Nylands polisinrättning med hänvisning till att kommunerna för tillfället för en coronainformerande telefonkampanj som riktar sig just till äldre.

Kauppinen kommer också med en uppmaning:

– Meddela polisen ifall du blir utsatt för ett bedrägeriförsök, hur litet det än är.

Problematiskt i det här fallet är att också kommunerna aktivt ringer upp seniorer för att informera om coronaviruset och diskutera de äldres situation. Både i Sibbo och i Borgå ringer man upp äldre som är över 80 år. Här gäller polisen råd: var skeptisk när det finns skäl till det.