Polisen varnar för bedragare som utnyttjar krisen

VAR SKEPTISK. Polisen varnar för bedragare som utnyttjar den pågående pandemin. Bild: Arkiv

Det exceptionella läget har gett bedragare en chans att tjäna pengar.

Den pågående pandemin har lett till en rad fall där bedragare utnyttjat situationen, uppger man i ett pressmeddelande från Östra Nylands polisinrättning. Gärningsmännen utnyttjar ofta folks rädslor och strävar efter att begå mycket trovärdiga bedrägerier som kopplas till smittan, nämner polisen.

Det är främst äldre personer som drabbas av brotten, där bedragarna gör "coronainspektioner" eller erbjuder någon form av tjänst för att hämta mat. Polisen känner till åtminstone två fall i östra Nyland där gärningsmännen kommit in i lägenheter för att installera "coronafilter" och samtidigt passat på att stjäla pengar, guldklockor och guldsmycken.

– Vi uppmanar allmänheten att hålla sig på sin vakt och att vara sunt skeptisk om någon uppenbarar sig vid dörren och erbjuder tjänster eller hjälp. Från polisens håll understryker vi att polisen inte erbjuder något kring att granska lägenheter. Vi gör inte heller granskningar från dörr till dörr, säger kriminalkommissarie Simo Kauppinen i pressmeddelandet.

Polisen lyfter samtidigt fram bedrägerier på nätet där det på sista tiden funnits en del icke existerande saker till salu. Vissa har också utnyttjat coronaviruset för att sälja olika saker. Man påminner om att det som låter för bra för att vara sant sannolikt är ett bedrägeri.

– Det lönar sig att varna äldre personer i den egna närkretsen om eventuella bedragare. Alla ska åtminstone ta upp saken när man talar i telefonen, säger Kauppinen.

Mer läsning