Polisen utreder anonyma hotmeddelanden mot Linnankosken lukio

HOTFULLT. Hotfulla och oroväckande meddelanden som rörde Linnankosken lukio i Borgå cirkulerade i tisdags på mobilappen Jodel. Polisen utreder fallet. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

En hotfull diskussion på mobilappen Jodel fick polisen att reagera i tisdags. Meddelandena kretsade kring gymnasiet Linnankoksen lukio i Borgå vilket fick skolans rektor Kaisa Ryöppy att skicka ut ett Wilma-meddelande angående diskussionskedjan.

– Meddelandena på Jodel var oroväckande och vi gjorde polissak av det hela, säger Kaisa Ryöppy till tidningen Uusimaa.

Enligt tidningen gick Wilma-meddelandet om den hotfulla diskussionstråden också ut till föräldrar och personal i Lyceiparkens skola och i Linnajoen koulu. Bildningsdirektör Jari Kettunen såg informationen som angelägen också här eftersom Linnanjoken lukios gymnasister äter i Lyceiparkens skola medan Linnajoen koulus namn är väldigt lika Linnankosken lukio

– Det är lätt hänt att skolnamnen förväxlas på sociala medier, säger Kettunen till Uusimaa.

– Vi ser allvarligt det här och har polisanmält fallet. I fortsättning är det polisen som informerar i ärendet, tillägger han.

Mobilappen Jodel gör det möjligt att skicka meddelanden till andra användare som befinner sig inom en radie på 10 kilometer från avsändaren. Det som skrivs är anonymt eftersom man inte behöver registrera en profil för att använda appen.

Enligt tidningen Itäväylä kan en del av meddelandena tolkas som att de handlar om skolskjutning, medan diskussioner även förts kring skolmaten.

– Vi ser allvarligt på sådana här händelser och utreder fallet just nu, säger kommissarie Jarmo Ojala på Östra Nylands polisinrättning till Itäväylä.

Polisen informerar redan i dag, onsdag, om hur utredningen gått framåt, det ifall man ser det som skäligt.