Polisen utreder bilbränder: någon satte eld på flera bilar i Nickby på tisdagskvällen

BROTT. Polisen undersöker bilbränderna i Sibbo. Bild: Arkiv/Max Nyberg

Polisen misstänker brott efter att flera bilar brann på tisdagen

Bränderna uppstod i Sibbo kort efter varandra på tisdagskvällen. Det första larmet kom omkring klockan 21.10, det andra lite före 21.30 och det tredje omkring 22.15.

Jourhavande brandmästare Antti Virtanen svarar från vägen och som ny i skiftet och kan därför inte säga exakt var personbilarna brann. Han konstaterar ändå att det uppstått motsvarande bilbränder på olika håll i Nyland på sistone. Till exempel brann fem bilar i Esbo natten till söndagen.

– Det är svårt att säga om det hör ihop, men dylikt har försiggått på sistone. Polisen reder ut bränderna och de informerar mera, säger Virtanen.

Kriminalkommissarie Juha Springare, som sköter fallet tills den egentliga förundersökningsledaren återvänder från semestern, säger att bränderna utreds som två separata händelser i Nickby: en på Nybrovägen och en på Svedjebygränd.

I det förstnämnda fallet brann två bilar nästan helt, medan en tredje fick lindrigare skador. I det senare nämnda fallet brann en bil men totalskadades inte.

– Det finns orsaker att misstänka brott. Det finns indikationer på att bränderna är anlagda, säger Springare

I det här skedet finns det enligt Springare inget som tyder på att bilbränderna skulle ha koppling till vare sig de motsvarande händelserna i Esbo eller de flaskbomber i Sibbo som det skrivits om tidigare.

I nuläget jobbar polisen med att följa upp tipsen man fått in.

– Ingen är gripen, men vi har fått in tips.

Rent allmänt vill Springare inte ta ställning till bränderna, utöver det faktum att de mycket väl kan bero på att den dåliga idén sprider sig.

– Det är möjligt att någon apar efter när händelser som det här syns i offentligheten.

Artikeln är uppdaterad: Juha Springares kommentarer och en precisering angående platsen och antalet bilar.