Polisen: skattebedrägeri för hundratusentals euro

SKATTER. Mannen åtals för grovt skattebedrägeri. Bild: Arkiv

En östnyländsk man misstänks för obetalda skatter på över 200 000 euro.

Polisen uppger att man håller på att reda ut oklarheter kring en östnyländsk man som lyfte en betydande summa från utlandet och lät bli att informera skattemyndigheterna. Mannen misstänks nu för grovt skattebedrägeri.

Utredningen fick sin början när Skatteverket gjorde en polisanmälan. Budet var att den misstänkta mannen hade gett in rättelsebegäran angående sin beskattning, där han ville bokföra en stor summa från ett försäkringsbolag på ett tidigare skatteår.

Med begäran väcktes också en misstanke om att mannen också tidigare hade låtit bli att informera om alla inkomster.

Han undvek enligt polisen skatter på över 200 000 euro. Brottet ägde enligt polisen rum 2015 på ett systematiskt och planerat sätt för att uppnå stor ekonomisk vinning.

Mikko Kiiski, kriminalöverkommissarie på Östra Nylands polisinrättning, uppger att mannen i fråga är från axeln Sibbo-Borgå-Lovisa. Kiiski vill ändå inte säga exakt vilken ort det är fråga om. Det är ändå ett ovanligt fall, påpekar han.

– Landet i fråga är Luxemburg, och det handlar om en pensionsförsäkring. Det är nog inte några småsummor, själv kan jag inte minnas ett fall med lika stora summor, säger Kiiski.

Han nämner också att det är förhållandevis lätt att gömma pengar i Europa, och att man i det här fallet bara kom mannen på spåren eftersom han gjorde en rättelsebegäran till skattemyndigheterna som i sin tur råkade hitta rätt uppgifter.

– Det finns länder i Europa som gör saken svår, bland annat Luxemburg som lever på att locka företag med den sortens möjligheter. Det har visat sig vara svårt att harmonisera skattelagarna i Europa.

Polisen har jobbat med förundersökningen under våren genom att använda en så kallad uppsnabbad utredning. Målet med utredningarna är att minska på antalet öppna ekonomibrott och förkorta utredningstiderna.

Fallet behandlas i Östra Nylands tingsrätt efter att åklagaren behandlat saken.