Polisen övervakar trafiken

Polisen genomför ett 24 timmars hastighetsövervakningsmaraton den 23– 24 augusti klockan 06–06 i synnerhet med hjälp av mobila enheter för automatisk övervakning. Samtidigt övervakar patrullerna också på normalt vis och kontrollerar bilisternas körsätt.

– Övervakningen inriktas på områden där det har inträffat olyckor och där fortkörning är mycket vanlig. Avsikten är också att inrikta övervakningen utifrån den respons som polisen har fått av medborgarna, säger polisinspektör Jouni Takala vid Polisstyrelsen.

Polisens trafiksäkerhetscentral aktiverar alla övervakningskameror som är i användning och alla 24 mobila övervakningsbilar deltar i övervakningen.

– Vi övervakar trafiken med ungefär 120 kameror samtidigt. Teknisk materiel har aldrig tidigare använts i så stor omfattning på en gång för hastighetsövervakning i Finland, konstaterar direktören för Trafiksäkerhetscentralen, överkommissarie Dennis Pasterstein.

Polisen avslöjar var 40 kameror är placerade och kommer ut med mera information under övervakningens gång. Under tidigare övervakningsoperationer har det blixtrat till cirka 5 000 gånger under ett dygn. Polisen hoppas att denna gräns inte sprängs i år utan att hastigheterna hålls måttliga. ÖN.