Polisen: kolla cykeln innan du köper

EFTERTRAKTAD. Jopo är fortfarande hett byte för cykeltjuvar, Bild: Arkiv / Johanna Lemström

Jopo-cyklar är fortfarande eftertraktade bland tjuvar, uppger polisen i ett pressmeddelande. Östra Nylands polisinrättning sticker ut i statistiken för cykelstölder.

Polisinspektör Jyrki Aho på Polisstyrelsen beräknar att antalet polisanmälningar om cykelstölder i maj i år var över 700 fler än i maj i fjol. Enligt polisens statistik har cyklar och cykeltillbehör varit föremål för brott totalt 4 259 gånger hittills i år. På årsnivå räknar man med cirka 20 000 fall.

Det är framför allt Östra Nylands och Östra Finlands polisinrättningar som syns i polisanmälningarna. I Östra Nyland har anmälningarna ökat med 171 och i Östra Finland med 158. Av anmälningarna framgår att Jopo-cyklar fortfarande står högt i kurs bland brottslingarna.

Enbart i maj i år nämns ordet Jopo sammanlagt 261 gånger i polisanmälningarna. De har vanligen stulits på bostadsgårdar, i cykelförråd i husbolag och på allmänna platser. En del av cyklarna har förvarats i låsta utrymmen, men olåsta. I en del fall är ett uppbrutet lås det enda som finns kvar.

Enligt Jyrki Aho säljs de flesta av de stulna cyklarna i olika köp- och säljforum på internet och på loppmarknader. En del av cyklarna tas i delar och säljs som reservdelar. Köparen har en skyldighet att ta reda på en begagnad cykels ursprung.

Den som köper stöldgods kan göra sig skyldig till häleri antingen avsiktligt eller av oaktsamhet. Varningsklockorna borde ringa om säljaren begär underpris.

När man köper en begagnad cykel är det därför bra att be säljaren visa sitt identitetsbevis och inköpskvittot på cykeln, särskilt om det är en nyare cykel. Polisen rekommenderar att man betalar in beloppet på säljarens bankkonto.

Dessutom ska cykelns ramnummer gärna kontrolleras, eftersom det ofta finns tecken på att någon försökt få bort ramnumret om cykeln är stulen.