Polisen inkopplad – utreder midsommarens sjöbevakningsolycka utanför Lovisa

BÄRGAD. Patrullbåten som sjönk utanför Lovisa på midsommardagen bärgades under onsdagen. Polisinrättningen i Östra Nyland meddelade i dag att man inleder en preliminär undersökning av händelseförloppet. Bild: Olycksutredningscentralen

Polisinrättningen i Östra Nyland meddelade i dag att man inleder en preliminär förundersökning med anledning av sjöbevakningsolyckan utanför Lovisa på midsommardagen.

Det är Finska vikens sjöbevakningssektion som bett polisen undersöka händelseförloppet där Gränsbevakningens patrullbåt körde på grund och sjönk i sundet söder om Kejvsalö i Lovisa skärgård. Tre sjöbevakare befann sig ombord på patrullbåten när grundstötningen skedde. Två av dem lyckades ta sig ut ur båten men den tredje lyckades inte ta sig ut och omkom.

Polisen uppger att man kommer att samla information om fallet och efter det avgöra om det finns skäl att inleda en officiell förundersökning med anledning av olyckan.

Den preliminära undersökningen görs i samarbete med åklagarämbetet, och torde bli klar i mitten av augusti.

Polisen utreder dessutom orsakerna som ledde till att en av sjöbevakarna förolyckades. Det är polisen som ansvarar för utredningen av dödsorsaken, efter att den rättsmedicinska utredningen gjorts.

Mer läsning