Polisen: Sommaren för med sig fler inbrott

INBROTT. Mängden inbrott i bostäder ökar på sommaren när folk åker på semesterressor eller lämnar sina fönster och dörrar öppna på grund av värmen. Bild: Arkiv/Max Nyberg

Sommarvärmen och de lättade coronarestriktionerna för med sig en ökning av inbrott, meddelar polisen.

Statistiken visar att antalet inbrott i bostäder ökat efter att folk börjat resa mera efter coronorestriktionerna. Polisen påminner att man ska skydda bostaden både när man är hemma och när man är på semesterresa.

Sommarvärmen gör att många lämnar sina dörrar, fönster eller vädringsluckor öppna.

– Medan husfolket grillar på bakgården kan någon ta sig in i bostaden genom en olåst dörr på framsidan och stjäla egendom som ligger framme, säger polisinspektör Jyrki Aho i ett pressmeddelande.

Lockande byte

Det gäller att undvika tydliga tecken på att bostaden är ett lätt byte för inbrottstjuvar. En proppfull postlåda eller en oklippt gräsmatta är tydliga signaler till kriminella att husfolket inte är hemma. Semesterbilder på sociala medier kan också väcka intresse bland inbrottstjuvar. Öppna fönster och vädringsfönster eller en öppen dörr till bakgården, både dagstid eller nattetid, gör det lätt att ta sig in i bostaden.

Håll dörrar och fönster låsta.

Lämna inte verktyg ute på gården.

Dela inte dina semesterplaner i detalj på sociala medier.

Försök få hemmet att se ut som om att någon är hemma.

Sätt upp en varningsskylt om ett larmsystem.

Kom överens med grannar eller vänner att se till varandras hus och tömma postlådan.

Lämna inte reservnycklar på lättfunna ställen.

– Inbrott i bostäder görs ofta i serier och förövarna har ofta koll på hemmen under en längre tid. Förövarna kan alltså ofta bli observerade och tips kan skickas till polisens webbsida, säger Aho.

I brådskande fall ska man alltid ringa 112.