Pojke utnyttjade fem tonåringar

Det var i januari som polisen fick veta om ett av offren. Nu har man hittat ytterligare fyra offer, och en sextonårig pojke som misstänks för brotten som ägde rum i östra Nyland.

Det var slumpen som gjorde att ett omfattande fall av sexuellt utnyttjande kom till polisens kännedom. I januari råkade ett av offrens pappa se bilderna på offrets telefon, och han ringde polisen. Anmälan ledde till att polisen hittade såväl gärningsmannen som ytterligare fyra offer.

Polisen meddelar att utnyttjandet ägt rum via sociala medier på telefonen och att offren är tretton till fjorton år gamla.

Enligt polisens beskrivning av fallet låtsades den misstänkta gärningsmannen, en sextonårig pojke, vara en flicka i tonårsåldern. Han lockade offren att skicka bilder på sig själv där de avslöjade lite. Senare bad han om flera bilder, och bilder där de visade allt mera. Till sist använde han utpressning så till den grad att händelserna nu reds ut som grovt sexuellt utnyttjande av barn. Polisen uppger att utpressningen hade pågått länge om inte ett av offrens pappa hade råkat se bilder på sitt barns telefon.

Den misstänkta gärningsmannen är en sextonårig pojke från Egentliga Finland. Polisen uppger att man förhört pojken som säger att han inte kände sina offer och att det var slumpen som avgjorde att det blev just de. Man hittade honom via bland annat ip-adresser. Polisen reder nu ut om det eventuellt finns fler offer.

I samband med fallet påminner polisen om att såväl barn som vuxna ska vara försiktiga på sociala medier. Bland annat lönar det sig att bara godkänna bekanta personer som sin vän, eller personer vars identitet man kan bekräfta. Polisen uppger också att den som blir offer för den här typens utpressning inte ska radera några bilder trots att situationen är ångestfylld. Bilderna fungerar som bevismaterial. De uppmanar också offer – barn som vuxna – att våga kontakta polisen.

Mer läsning