"Pojkarna fick blodad tand"

SNABBA FARKOSTER. En båt i GT-15-klassen kommer upp i närmare fyrtio knop. Bild: Jokke Nyman

Finlands alla representanter, varav fyra av fem kom från Östra Nyland, tog sig till a-finalen i VM i racerbåtsklassen GT-15 som kördes i Viljandi i Estland under veckoslutet.

I juniorklassen GT-15, där deltagarna är mellan 10 och 16 år, tävlar man med enskrovsbåtar som drivs framåt av standardmotorer på 15 hästkrafter. I goda förhållanden kommer man på rakorna upp i en topphastighet på 37–38 knop.

Olle Martin, teamchef för sin son Oliver Martin som var en av deltagarna, berättar att väderförhållandena ändå gjorde lördagens kvaltävlingar mer krävande.

– Det var ganska blåsigt på lördagen och det har en stor betydelse för tävlingen. I hård motvind finns det risk för all man voltar och det hände faktiskt en estnisk deltagare. Under söndagens finaler var vindförhållandena helt ok.

Martin är glad över att alla båtförare från Finland kvalade in bland de arton bästa som fick en plats i a-finalen. Under fjolårets VM-tävlingar i Finland lyckades ännu ingen av dem med den bedriften.

Många tävlingsår

Efter finalens fyra heat hittades de östnyländska deltagarna på följande placeringar: Oliver Martin blev åtta, Wilhelm Sundberg nia medan Arthur Sundbäck tog sextonde plats och Jonathan Nyman slutande på artonde plats. Segern gick till hemmanationens Stefan Arand som blev världsmästare för tredje gången. Han är redan 16 år, så årets VM blev hans sista i GT-15-klassen.

De finländska deltagarna har däremot ännu flera år kvar. Den äldsta, trettonåriga Wilhelm, kan fortsätta i tävlingsklassen i tre år till om han vill. Martin räknar med att det förbättrade resultatet jämfört med fjolårets tävlingar ger pojkarna motivation att fortsätta.

– Pojkarna fick blodad tand när de såg hur mycket de utvecklats på ett år. Så vitt jag vet har de alla planer på att fortsätta tävla.

Träningen inför de internationella tävlingarna sker mest på egen hand men för att en deltagare ska få tävlingslicens behövs medlemskap i en motorbåtsklubb. Vem som står arrangör för nästa VM är ännu inte bestämt, enligt Martin brukar man fatta beslut om tävlingsarrangören under oktober.