Point guarden som blev ligacenter

HÅRD NIVÅ. Mikael Aalto kämpar hårt under korgen både i anfallet och i försvaret. Bild: Tommi Willberg

Sibbokillen Mikael Aalto, 23, har under det senaste året gjort sitt slutliga genombrott på liganivå i Kotkaklubben KTP.

För ungefär tio år sedan var det en rätt småväxt, riktigt bollskicklig Mikael Aalto som lirade basket i den lilla Sibboföreningen Hukkabasket i södra zonens lägsta juniorserier. Han hörde alltid till de bästa i sitt lag och han hade kunnat flytta till någon större förening redan i tonåren. Men bollvirtuosen hölls trogen till Sibbo. Han avklarade sin värnplikt och tog sedan ett steg mot de tuffare serienivåerna då han flyttade till Kervoklubben Kori-80 som höll till i division 2.

Men det var inte samma Mikael Aalto mera. Han hade vuxit rejält sedan tonåren då han dirigerade spelet som point guard och med dryga två meter i strumplästen fyllde han måttet för att spela som center. Snacka om en total vändning.

– Jag hade alltid varit point guard. Och visst har det varit till en stor hjälp nu när jag också blivit lång, säger Aalto med ett skratt efter ligamatchen mellan hans KTP och Helsingforsklubben Seagulls i mitten av december.

KTP förlorade matchen i fråga men Aaltos min är lättad. Matchen var hans första på två månader – den lysande säsongsstarten fick ett abrupt slut då en stressfraktur satte stopp för den i dag 205 centimeter långa och 113 kilo tunga, muskulösa centern.

– Det var en stressfraktur i revbenet på ryggsidan som höll mig borta i åtta veckor. Det var ju jättesvårt att spela i dag. Det hade varit lättare att göra comeback, om man vill kalla det så, på hemmaplan. Jag har inte så många träningspass på bältet så det tar sin tid att hitta rytmen. Men jag är på rätt spår. Jag fick en del positiv feedback redan, säger Aalto.

Förlängde kontraktet

På många sätt är den pågående säsongen liknande som förra säsongen, hans andra i KTP. Också i fjol missade han två månader strax före jul, då på grund av en fraktur i foten. I fjol kom han igen ordentligt efter sitt skadeuppehåll och axlade en klart större roll på våren. I stället för att spela några minuter per match hittade Aalto sig ibland i startfemman och han snittade en speltid på nästan femton minuter per match.

– I januari för ett år sedan jobbade jag för att komma i gång igen och så började jag få mer speltid. Jag fick förtroende och lyckades bra, säger 23-åringen som i våras belönades med ett förlängt kontrakt som täcker den pågående säsongen.

– Jag tecknade kontraktet i god tid. Vi har en bra organisation och bra tränare. Det här är min första klubb som jag spelar proffsbasket i så det var lätt att stanna.

"Karriärens bästa basket"

Efter comebacken i december har Aalto så småningom hittat sin form igen. Och våren kan bli hur bra som helst, Aaltos säsongsstart var nämligen mycket hoppingivande. Han snittar över femton minuter per match och har ett poäng- och returmedeltal på 6,7 respektive 3,2. Hans personliga poängrekord är 11.

– Jag skulle vilja påstå att jag spelade karriärens bästa basket i höst. Sommaren gick så bra att jag gjorde stora framsteg. "Reiska" (Ray) Ailus, som också tränade mig i fjol, litar på mig och jag litar på honom. Hösten gick enligt förväntningarna.

Efter en så bra säsong som han, trots skadan, haft så är förväntningarna alltjämt höga. Aalto hoppas på att fortsätta utveckla sitt skytte som redan nu är på bra nivå för en center. Men det är en traditionell centeregenskap som han vill ta det största steget framåt.

– Jag måste bli tuffare. Motståndarna spelar hårt och använder sina armbågar – inget fult, men nog fysiskt. Jag måste vara beredd att ge tillbaka på samma sätt. Respektera motståndaren men inte ge vika, säger Aalto bestämt.

Mer läsning