Poesibullar lockade nya läsare

POESIBULLAR. De som besökte biblioteket under Helle-dagen fick chansen att njuta av en så kallad poesibulle som utsmyckats med dikter från kända finska författare och poeter. Bild: Jon Nyqvist

På fredagen firades Helle-dagen i alla bibliotek som hör till det nya biblioteksnätverket. I Söderkulla fick man njuta av poesibullar och bekanta sig med en rolig applikation som utnyttjar utökad verklighet.

De som steg in på biblioteket i Söderkulla på fredagen kunde genast lägga märke till en lockande bulladoft. Den så kallade Helle-dagen i ära fick biblioteksbesökarna njuta av både tilltugg och underhållning.

– Här i Söderkulla får man prova på både utökad verklighet och blackoutpoesi, säger Tuula Röykä vid biblioteket.

Blackoutpoesin går ut på att man får svärta ut orden i gamla böcker för att bygga upp sina egna dikter.

Men det visar sig att den utökade verkligheten är storfavoriten när Emilia Mikkonen och hennes mamma Paula Mikkonen anländer till evenemanget. Det är frågan om en applikation som låter en ta en bild av de fysiska färgläggningsbilderna som man först printat ut och sedan ger appen liv till de olika figurerna på pappret. Effekten blir att de olika djuren på bilderna ser ut att röra på sig.

Ladda ner Quiver-appen från Google Play eller Apple App Store.

Printa ut färgläggningsbilderna via appen.

Färga bilderna.

Öppna appen och rikta din surfplattas eller smarttelefons kamera mot bilden.

Med stenhård koncentration färglägger Emilia en fisk som "simmar" omkring i tomma intet. Hennes mamma är imponerad av appen.

– Det här är ju jätteroligt. Vi måste prova på den också där hemma, säger Mikkonen.

Den så kallade Quiver-appen kan laddas ner gratis, enligt Röykä.

Läsning tillsammans

Vid biblioteket hoppas man att evenemanget ska locka nya besökare som annars kanske inte hade hittat dit.

– Söderkulla håller på att växa väldigt fort och vi hoppas att också nyinflyttade hittar till biblioteket. Helle-dagen ger oss en chans att försöka nå ut till nya besökare exempelvis via sociala medier, säger Feeja Haarmann vid Söderkulla bibliotek.

UNDERVISNING. Emilia Mikkonen försöker lära sin mamma Paula Mikkonen den utökade verklighetens roliga möjligheter ned en färgläggningsapplikation. Bild: Jon Nyqvist

Ett viktigt tema som biblioteket vill ta upp i år är läsning tillsammans.

– Att barn och unga läser allt mindre böcker är ett oroväckande fenomen. Vi vill uppmuntra familjerna att läsa tillsammans och på så vis tända barnens intresse för böcker, säger Röykä.

Evenemanget ger också personalen en chans att förklara hur det nya Helle-nätverket fungerar.

– Vi är medvetna om att många har upplevt det nya systemet som krångligt så vill vara så tillgängliga som möjligt och svara på alla frågor om det nya systemet, säger Haarmann.