Poesibok för de yngsta bibliotekens favorit

PRISAD FÖR POESI. Hanna Lundström Bild: Malon Hollmén

Hanna Lundströms och Maija Hurmes poesibok för de yngsta ”Rassel prassel puss. Poesi för nybörjare” har blivit utsedd till årets finlandssvenska biblioteksbok.

Fem böcker hade nominerats för priset, som delas ut av Finlands svenska biblioteksförening. Föreningens medlemmar, de flesta biblioteksanställda, fick rösta på de nominerade böckerna. Vinnaren avslöjades under de finlandssvenska biblioteksdagarna, som ordnades i Närpes den 14-15 september.

Årets finlandssvenska biblioteksbok

Rassel prassel puss. Poesi för nybörjare

Text: Hanna Lundström, illustration: Maija Hurme

2015, Schildts & Söderströms

De nominerade böckerna var alla sådana, som har betydelse just ur ett biblioteksperspektiv. De vardagsnära dikterna i "Rassel, prassel, puss" används flitigt när biblioteken tar emot daghems- och skolgrupper samt ordnar poesigrupper för bebisar och föräldrar. Det var också just det Sibbobon Hanna Lundström ville, när hon skrev dikterna.

– Jag har själv deltagit i babypoesigrupper på biblioteken och tyckte det fanns ett behov av mer dikter på svenska för småbarn. Det här priset gläder både mig och Maija otroligt mycket. Vi upplever som barnboksskapare, läsare och föräldrar att bibliotekets arbete är otroligt värdefullt, därför känns den här utmärkelsen speciellt fin, säger Hanna Lundström.

Till "Rassel prassel puss" finns också ett pedagogiskt material, som har skapats av Sydkustens landskapsförbund och Folkhälsan. Boken fick i våras en uppföljare, "Rassel prassel promenad. Poesi bland barr och blad".