Planerna är klara ifall corona dyker upp i Borgå

Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Allteftersom viruset covid-19 bryter ut på nya orter dyker frågan osökt upp. Vad händer om smittan drabbar de egna hemknutarna? Hur gör jag om jag blir sjuk? Om det värsta inträffar har också Borgå hälsocentral procedurerna klara.

Det väsentligaste ska sägas först, den betryggande hälsningen från Jeff Westerlund, biträdande överläkare på Borgå hälsocentral:

– Läget är lugnt! Vår beredskap är bra. Faktum är att innan vi ens visste något om corona, så har vi på hälsocentralen nyss uppdaterat våra beredskapsplaner för pandemier, säger han.

Sådana behövs alltid, och ett kort tag senare var det bra det arbetet redan var gjort.

Möt Britta Borgåbo!

Vardagen lunkar på som vanligt, och det som troligen kommer att drabba Borgåborna de närmsta veckorna och sysselsätta personalen på hvc är den årliga influensatoppen, som ännu inte kommit. Ändå dyker tanken "vad om … " upp hos många, och corona är det stora samtalsämnet folk emellan. Om viruset skulle landa här – hur kunde det se ut rent konkret? Och hur handlar man då?

Som ett tankeexperiment tar vi Britta Borgåbo, 67 år och presenterar henne för överläkare Jeff Westerlund. Britta är en pigg dam med rätt god kondition trots att hon kämpar med en begynnande diabetes som hon håller i skick med diet än så länge. Britta bor ensam, men har väninnor som hon umgås med på stan varje vecka.

Kulturintresserade Britta kom nyss hem från en lite längre resa. Efteråt har det visat sig att hon rört sig på de områden där det nu finns flera konstaterade coronafall.

FIKTIVA BRITTA. Borgåbon Britta oroar sig för att hennes svåra flunssa är något annat. (Skärmdump skapad med iPhones Memoji) Bild: May Wikström

En knapp vecka efter att hon flugit hem har hon fått feber och svår hosta. Hon svettas och känner sig yr och det känns väldigt tungt att andas. Till slut orkar hon inte längre ta sig upp. Hon börjar misstänka att hon kanske har coronavirus. Vad ska hon göra nu? Frågan går till Jeff Westerlund, som är den vid Borgå hälsocentral som har ansvar för smittsamma sjukdomar.

Vad ska Britta Borgåbo göra om hon misstänker att hon har drabbats av coronavirus?

– Hon ska göra samma sak som hon gör när hon annars blir sjuk: Ringa oss på hvc och berätta om sina symtom. Däremot ska Britta inte ta sig till hälsocentralen, utan stanna hemma för att inte sprida smittan. Personalen på hvc är medvetna om hur de ska hantera möjliga coronafall och vilka sjukdomskriterier det finns. När de har talat med henne i telefon kommer de att styra henne till mig ifall hon uppfyller dem, och jag tar över ärendet, säger Jeff Westerlund.

Kriterierna är bland annat att den sjuka kommit hem från en resa på det kinesiska fastlandet eller har vistats i norra Italien. Det räcker inte enbart att ha rest via flygplatsen i Milano.

Nu har vår fiktiva person många faktorer som stämmer in – vad händer då?

– Om kriterierna uppfylls sänds hon för provtagning till Mejlans. Det här är något som sköts bums och ska inte ta inte mer än en halv dag. Hon behöver inte ligga hemma svårt sjuk och vänta.

Sedan Britta kom hem har hon också gått på kaffe med sina två väninnor innan hon blev sjuk. Hur går det med dem?

– Om vi inte redan har gjort det från hvc, får vi i uppdrag från Mejlans att kontakta de här väninnorna och ber dem hålla sig hemma. Ifall de också blir sjuka skickas även de på provtagning till Mejlans, säger Jeff Westerlund.

Ifall Britta utan att veta om det redan hunnit sprida viruset till en stor krets och smittan börjar dyker upp på flera olika håll förändras läget.

– När man märker att coronaviruset redan finns på en ort, till exempel i Borgå stad, så slutar smittspårningen. I något skede skickas patienter inte längre till Mejlans för provtagning utan vårdas här. Patienten isoleras för att inte smitta ner andra. Ifall man vet att flera patienter lider av samma sjukdom talar vi om att de kohorteras, så att tre eller fyra som har samma virus kan placeras i samma rum, eller så att många smittade läggs in på en egen avdelning.

Hur troligt är det för Borgås del? Finns det några skalor för den sortens scenario?

– Nej, sådana riskbedömningar finns det inte, säger Westerlund.

Hur ser vården av de sjuka ut? Och hur går det för Britta, klarar hon sig med sitt höga blodsocker?

– Det finns ingen specifik behandling. Vården handlar om att sköta om vätskeintaget och i svåra fall kan det behövas respirator för att stöda lungverksamheten. Det är lungorna som är det kritiska i det här fallet.

Enligt Jeff Westerlund är det vanskligt att bedöma dödligheten för covid-10. Den statistik man har bygger på hur många av de diagnosticerade fallen som har lett till döden. Utöver dem finns det troligen oändligt många fler icke-diagnosticerade som har tillfrisknat och inte syns i statistiken.

– Den som är ung och frisk behöver inte vara orolig, även om man alltid ska vara försiktig. En lätt diabetes är inte heller något hotande. Men ju fler grundsjukdomar man har desto större blir riskerna. Dödsfallen beror oftast på att lungorna säger upp kontraktet. Problemet i statistiken är att det finns många som inte får några sjukdomssymtom alls. Bland barn som diagnosticerats med viruset är dödligheten noll, medan man har märkt att den ökar med åldern. Bland dem över 80 år som diagnosticerats är dödligheten 15 procent.

Lev som vanligt!

Trots alla rapporter som haglar in om virusets spridning uppmuntrar överläkare Westerlund folk att leva som vanligt.

– Inte kan man låsa in sig och sluta gå ut för den här sakens skull. Det kommer att ta veckor och månader innan situationen förändras. Däremot finns det ett par goda råd som jag gärna delar! Det vore bra om Borgåborna redan nu skulle skaffa hem febernedsättande mediciner, så att de inte behöver gå till apoteket sedan när de är sjuka. Det gäller också att sköta sin handhygien, att tvätta händerna ofta och gärna använda något alkoholhaltigt medel.

En bra regel vid infektioner eller virussjukdomar är att ringa först innan man tar sig till hvc. Personalen kan hjälpa dig vidare.