Rikliga gösfångster lockar pilkarna till ån

NÖJDA FISKARE. Jokke och Alpo kommer hela vägen från Kouvola för att fånga gösar i Borgå å. Bild: Anne Padilla Johansson

Mild vinter och svag is är inget hinder för pilkfiskarna.

Pilkarna är först ute på isen och de sista som lämnar den – något som förbipasserande ofta noterar när de rör sig längs Borgå å. Två av de som vågat sig ut är Jokke och Alpo från Kouvola redan länge. De har redan länge kommit till Borgå för att fiska och de litar på att isen håller.

– Isen är mellan 25 och 30 centimeter tjock. Vi har mätt den. Det var hård köld tidigare, så isen hann bildas. Och eftersom det nu varit molniga dagar så har isen inte blivit tunnare, säger de två pensionärerna.

En gös räddar dagen. Abborren på några hundra gram för vi till katten.

Under femton vintrar har de kört från Kouvola till Borgå för att fiska gös. Fiskelyckan verkar inte heller vara så dålig, och de minns hur de för några år sedan körde de hem med en gös på ett par kilo.

– Det är nittio kilometer från Kouvola till Borgå. Det är bara en timmes körväg och vägen är i gott skick, så det är på lämpligt avstånd.

Jokke och Alpo anlände till Borgå vid halv ett-tiden. Senare på eftermiddagen hade de dragit upp två fullstora gösar och en abborre.

– En gös räddar dagen. Abborren på några hundra gram för vi till katten. Det är en slump att vi fick en abborre i dag, de brukar inte röra sig vintertid här. I dag blir det gös till middag. Gösfilé är en värdefull vara, kilopriset är omkring 30-35 euro, berättar Jokke.

Man behöver inget egentligt bete då man pilkfiskar gös, det räcker med en färgkrok. Gösen är egentligen en ganska sällsynt fisk, och det gäller att hålla koll på vad man tar med sig hem. Gösar som är under 42 centimeter långa måste man låta simma vidare.

LÄTT FISKE. På några timmar kan man ha turen att få en fet gös. Bild: Anne Padilla Johansson

– Då man är pensionerad så har man ju bra tid att sitta och pilkfiska. Under dagens lopp borrar vi allt mellan tre till femtio hål i isen. Kaffe och smörgåsar hör det till att ha med i väskan. Det är dock inte alla dagar som vi får napp, ibland kör vi också hem tomhänta. Vintertid är pilkfisket vår hobby.

Det behövs inget tillstånd för att pilka i Borgå å, men jiggfiske är inte tillåtet.

I butikerna har det milda vädret gjort sig påmint, där man har märkt en nedgång av försäljningen av fiskematerial jämfört med tidigare år. Så också på Motonet där försäljare Anton Kondratjeff sett en tydlig nedgång.

– Vi har inte sålt lika mycket fiskematerial i år som förra året. Det har varit sämre isar i år. I regel säljer vi mest pilkspön, olika pilk drag och isborrar.

Mer läsning