Piazzollas musik i Konsthallen

TANGO NUEVO. På måndag tar sig klarinettkvartetten Claros an Astor Piazzollas oförglömliga kompositioner i serien Toner i Konsthallen. Bild:

Vårens sista konsert i serien Toner i Konsthallen bjuder på musik av Astor Piazzolla. Nytango blir det på måndag.

Det är klarinettkvartetten Claros, det vill säga Karipekka Eskelinen på Eb-klarinett, Marjo Aho och Eija Särkimäki på Bb-klarinett samt Ilkka Teerijoki på basklarinett, som tar sig en den legendariska tangokompositören och bandoneón-musikern Astor Piazzollas (1921-1992) stycken.

Konsertan Claros Goes Piazzolla bjuder på kända melodier i genren tango nuevo, som Piazzolla själv utvecklade. Samtidigt förnyade han den traditionella argentinska tangon genom att tillföra element av jazz och av konstmusik såsom Bartok och Stravinskij. Resultatet blev en tango som påminner om kammarmusik, och som Piazzolla komponerade för olika slags orkestrar utan solister och dansare.

I samband med konserten i Konsthallen får publiken hör kända stycken såsom Histoire du Tango och Libertango, som kanske är den mest kända av kompositionerna som Astor Piazzolla skrev för olika bandoneón-orkestrar.

Biljetterna till konserten kostar 10/5 euro, familjebiljett 20 euro. ÖN

Konsthallen i Borgå, måndagen den 15 maj klockan 18.

Mer läsning