Petteri Saarios dokumentär Aktivisti vann första pris i Italien

Petteri Saarios dokumentärfilm Aktivisti belönades i tisdags som bästa film på filmfestivalen Cinem Ambiente i italienska Torino.

Filmfestivalen, som i år ordnades för tjugoförsta gången, hör till de viktigaste festivalerna för filmer med miljötema. I år ville hela 3 200 filmer delta i festivalen och av den valdes 118 till tävlingsserien. Priserna delades ut till bästa film på under respektive över en timme, samt till bästa italienska film.

Petteri Saarios film Aktivisti på 56 minuter vann i kategorin för under en timme långa dokumentärfilmer. Filmen berättar om den unga Sodankyläbon Riikka Karppinens kamp för sin hemby och en närbelägen aapamyr mot en internationell gruvjätte som vill etablera sig på området.

Aktivisti betecknades av festivaljuryn bland annat som ett strålande porträtt och ett bevis på att var och en av oss kan påverka oavsett ålder.

Saarios dokumentärfilm visades i maj i TV1 inom ramen för Yles dokumentärprojekt och kan ses på Yle Arenan fram till den 7 juni. Aktivisti har också visats bland annat på filmfestivalen i Sodankylä och har inbjudits att delta i andra internationella festivaler, samt en filmturné i Mexico.

Petteri Saario har skrivit manus, regisserat, filmat och klippt dokumentären och är producerad av hans och Tiina Saarios filmbolag Doc Art som är verksamt i Borgå.

Filmerna som visades på den sex dagar långa Cinem Ambiente-festivalen sågs sammanlagt av över 15 000 åskådare.