Paul Oxley: "Det här är sista everything"

AVSKED. Paul Oxley's Unit drar ut på avskedsturné efter fyrtio år tillsammans. Utöver konserterna har fansen singeln I miss those days att se fram emot. Bild: Jonny Forsman

Snart startar Paul Oxley's Unit sin avskedsturné. Den 25 spelar de på Kulturhuset Grand i Borgå.

Efter fyrtio år av låtar som fångat lyssnarnas hjärtan har medlemmarna i bandet Paul Oxley's Unit tagit beslutet att göra en sista turné med tio spelningar på en månad. Den allra sista konserten på The farewell tour 2019 ges på Tavastia i Helsingfors den sista oktober.

– Cirkeln är nu sluten, säger Ulf Enberg.

Paul Oxley, Ulf Enberg och Kjell Ekholm har varit en del av bandet sedan det fick sin start år 1979. Trummisen Niklas Björkqvist har varit med i drygt tjugo år.

Paul Oxley har alltid stått för musiken och låttexterna. När han nu tänker tillbaka på sina låttexter inser han att vissa av dem har varit före sin tid. Han nämner låten City of Dreams, som han skrev för fyrtio år sedan, Eyes Open och Walking Out On Paradise – låtar som handlar om naturen och klimatet. Frågor som är högaktuella i dag.

Hur känns det inför er sista turné?

– Just nu tänker vi inte alls på att det ska ta slut. Vi väntar bara på att turnén ska börja. Vi är så spelsugna nu, säger Ulf Enberg.

Vi väntar bara på att turnén ska börja.

I början av 1980-talet var Paul Oxley's Unit Finlands populäraste rockband. Deras melodiska pop gick hem i hela Finland, både på svensk- och finskspråkigt håll. Under de mest intensiva åren på 80-talet handlade det om täta spelningar, slutsålda konserter och stora folksamlingar.

Bandets sista album All the gods were happy​ släpptes ut i maj 2019 och sammanlagt under karriären har gruppen sålt 130 000 album. Förutom turnén har fansen också någonting mer att se fram emot: den 26 oktober, dagen efter konserten i Borgå, ger Paul Oxley's Unit ut sin sista singel I miss those days. Samtidigt släpps en musikvideo.

På frågan om det här verkligen är det definitiva slutet är vissa svar och tankar aningen svävande och tolkningsbara. Men Paul Oxley är tydlig:

– "Det här är sista everything". Det ska i så fall vara någonting extraordinärt, typ Live Aid eller en spelning på månen som kan rubba vårt beslut.

Paul Oxley's Unit på Kulturhuset Grand den 25 oktober klockan 19. Biljetter 27 euro via Grand-Luckan eller netticket.

Mer läsning