Paret Putkonen får Paletti-priset

PRISTAGARE. Marko och Tuovi Putkonen får Paletti-priset för sina insatser inom kulturlivet i Lovisa. Det är Lovisanejdens konstförening som delar ut priset på årlig basis. Bild: Kristoffer Åberg

Kulturarbetarna Tuovi och Marko Putkonen är mottagare av Paletti-priset 2017. Det är Lovisanejdens konstförening som årligen delar ut priset till en lokal kulturgörare, och nu är de Putkonens som belönas för sitt mångåriga arbete bland annat inom teatern och musiken.

Marko Putkonen har en bakgrund som operasångare och tillsammans med frun Tuovi Putkonen har paret haft en central roll i Porvoon Teatteris verksamhet. Paret har även satt upp en rad föreställningar i Lovisaregionen, i fjol gjorde man till exempel reformationsspelet Till en början var jag ensam – Reformationen lever i Lovisa kyrka. Dessutom satte Putkonens för några år sedan upp det historiska skådespelet På karolinen Armfelts tid i Bastion Ungern.

Lovisanejdens konstförening delar ut Paletti-priset till någon som haft en positiv effekt på konst- och kulturlivet i Lovisa och som arbetat för att främja konsten. Priset kan även delas ut till en konstupplevelse eller till ett enskilt kulturdåd.

Den officiella prisutdelningen sker nästa vecka i Lovisa. ÖN

Mer läsning