Paralympiska spelen för en dag

BASKET. Reeta Lindeman hoppas på att projektet ska föra med sig större tolerans och förståelse. Bild: Max Nyberg

Hindhårs elever fick pröva på sju paralympiska grenar. Fredagen bjöd därmed på bollsporter i rullstol.

Det hörs stoj och skratt på Hindhår skolcentrums gård. Ute i solen pågår något helt speciellt, där en grupp elever spelar rullstolsrugby. Mellan raderna finns ändå en gnutta allvar, men det är inget som eleverna direkt tänker på. Det är faktiskt ganska kul att åka rullstol - särskilt det att man faktiskt får kollidera med varandra i full fart.

På bollplanen spelar en annan grupp blindfotboll. Meningen är att springa efter bollen utan att se något. Det är svårt, för man kan bara följa ljudet.

En av tio

Det var egentligen bara tur att man fick pröva på dessa paralympiska sporter. För en tid sedan råkade läraren Satu Leivo titta på paralympiska kommitténs hemsidor för att hitta grenar som skolans rullstolsbundna elev kunde ta sig an. Där såg hon att kommittén arrangerar dagar där eleverna får testa på en rad grenar. Hon lade in en ansökan för skolcentrets del, och av de nästan hundratjugo ansökningar blev skolan en av de tio som fick ingå i programmet Para School Day.

– Jag råkade se projektet av en slump. Det var riktigt kul att vi fick hit dem när så många ansökte.

RUGBY. Rektor Jaana Viljakainen hejar på. Emelie Skog syns i bakgrunden med svart keps. Bild: Max Nyberg

Reeta Lindeman, som själv tävlat i simning i paralympiska spelen och fått en guldmedalj i världsmästerskapen, är koordinator för projektet. Hon säger att det pågått i sex år och att man åker till skolor i hela Finland. Meningen är att upplysa eleverna om de paralympiska grenarna, samtidigt som man jobbar för tolerans.

Jag undrar hur det känns att alltid sitta i rullstol. Jag vet inte.

– Det är ett sätt att låta eleverna vänja sig vid det som är annorlunda. Det skapar tolerans och förståelse. Och samtidigt är det bra motion, säger Lindeman som numera jobbar på förbundet.

Svåra grenar

Emilie Skog som går i första klass fick pröva på rullstolsrugby. Det var något hon tyckte om, särskilt när man fick köra efter de andra och krocka.

– Men jag gjorde inte mål. Tidigare fick jag pröva på basket. Det var också kul. Och så fick vi pröva på att spela boll som blind. Man ska bara lyssna efter ljudet och det är jätte svårt.

Dagens baktanke verkar också ha satt ett litet frö i Skogs huvud. Tankarna kom i gång när hon satte i rullstolen.

– Jag undrar hur det känns att alltid sitta i rullstol. Jag vet inte.

Jaana Viljakainen, rektor på Hindhår skola, säger att de sju grenarna verkar ha blivit populära bland eleverna. Ännu hade ingen klar favorit utkristalliserats på förmiddagen, även om rugbyn och basketen verkar ha träffat rätt.

– Vi har också slagit samman skolan så att finska och svenska elever deltar tillsammans. Det krävde en del planering eftersom det då handlar om 230 elever.

Mer läsning