Pär Slätis målningar och teckningar visas på Pesula

MÅNGSIDIG. Ortopeden och kirurgen Pär Slätis var bildkonstengagerad under hela sitt liv och hans sammanlagda produktion omfattar mer än 300 arbeten. Det här skärgårdsmotivet finns med på utställningen Landskap och humanism som pågår just nu på Pesula Galleria i Sibbo. Bild:

Kirurgens gyllene snitt handlar det om på Pesula Galleria i Sibbo fram till jul. Det är fråga om målningar och teckningar av kirurgen Pär Slätis som samlats till helheten Landskap och humanism.

Vad binder samman kirurgi och bildkonst? Ortopeden och kirurgen, professor Pär Slätis (1932–2017) var under hela sitt liv engagerad i bildkonst och under sina sista tjugo år aktiv konstnär. Genom målmedveten utbildning men också medfödd begåvning kom han att skapa arbeten som Otso Kantokorpi, finländska konstkritikens grand old man, beskrev som bildkompositioner baserat på psykologiska val.

Pär Slätis var intresserad av de signaler människan ger sin omgivning och målade intryck snarare än verkliga situationer. Utifrån sin kunskap om och intresse för anatomiska teckningar utmanade Slätis konventionella kompositioner och färgpaletter. Han målade främst i olja men på Pesula Galleria visas också akvareller och arbeten i pastell och krita.

Sammantaget uppgår Slätis samlade produktion till över 300 arbeten, inklusive vinjetter, logotyper och övriga arbeten. Utställningen Landskap och humanism visas flera verk som inte ställts ut tidigare. Det är en mångsidig utställning med landskap, porträtt och modellstudier som i sin helhet ger en god överblick av Pär Slätis produktion.

Pesula Galleria finns i Östanåparken, i tidigare Nickby sjukhus tvätteri. Utställningen är öppen till och med den 20 december, galleriet är öppet må-fre kl. 14–18 och lö-sö kl. 11–16.

Mer läsning