Par åtalas för fall med stege

Arbetaren lät bli att säkra stegen och föll nästan tre meter. Nu åtalas paret som beställde jobbet, tillsammans med VVS-företagaren.

Östra Nylands tingsrätt har tagit sig an ett fall av arbetarskyddsbrott, där två av de åtalade är ett par från Sibbo som var byggherrar vid arbetena på sin sommarstuga 2015.

Arbetet krävde jobb med ventilationsrör på 2,5 meters höjd vid ett loft. När arbetaren skulle klättra ner slant stegen. Mannen föll ner på betonggolvet så att han fick hjärnskada, spricka i ögonhålan och ett svårt benbrott i höften.

Paret, byggherrar vid huset, åtalas nu för arbetarskyddsbrott och vållande av personskada tillsammans med mannens arbetsgivare, vd:n på VVS-företaget. Fallet kom upp i Östra Nylands tingsrätt på måndagen, där åklagaren yrkar på böter för de tre åtalade.

Enligt åklagaren hade paret inte säkrat stegen eller erbjudit en säker rutt för arbetaren att ta sig upp till loftet för att jobba med ventilationsrören. De hade inte heller planerat hur stegen ska användas eller gett en beskrivning på hur mannen borde ta sig upp till loftet för att jobba. Företagets vd åtalas för att ha låtit bli att korrigera bristerna.

Enligt Uusimaa nekar de åtalade till skuld. Domen faller i mars.