Pappan nekar till mord – hävdar dråp

ÅTAL. Mannen dolde ansiktet under stora delar av rättegången. Bild: Kristoffer Åberg

Rättegången mot mannen som dödade sin treåriga dotter i Borgå i november började på måndagen. Pappan erkänner dådet, men inte att det skulle vara mord. Han konstaterades vara tillräknelig, och åklagaren yrkar på livstids fängelse.

Den 38-åriga mannen står åtalad för ett flertal brott – i första hand mord, men också misshandel, bortförande av barn och hemfridsbrott.

De flesta stora mediehusen bevittnade rättegången på Östra Nylands tingsrätt, där den åtalade pappan dolde ansiktet bakom en halsduk och munkjackans huva. Under hela rättegången satt han mestadels stilla och lyssnade på tolken utan att visa några känslor.

Från åklagarens synvinkel är motivet klart: pappan hade förlorat vårdnaden om sin dotter, och om inte han får bestämma om henne så får ingen annan heller.

I det stora hela är händelseförloppet klart.

Tydlig händelsekedja

Åklagaren beskriver en händelsekedja som börjar tillspetsas i januari 2017 när 38-åringen vräks ur parets gemensamma lägenhet. Det leder till ett gräl där han försöker tvinga mamman att skriva under ansökningspappren för ett pass till dottern – något som ska vara av vikt senare. Han misshandlar också mamman, något som leder till att mamman och dottern flyttar till ett skyddshem.

Två månader senare, i början av april, träffas paret i tingsrätten för att behandla vårdnaden av dottern. Några dagar senare kommer beslutet: mamman får bestämma var dottern bor och om hon ska få ett pass.

Passfrågan blir aktuell i juni när dottern är på besök hos pappan. Meningen var att dottern skulle tillbaka till mamman den 3 juni, men något står inte rätt till. Pappan försöker förhala, och vägrar förklara var de finns. Det visar sig att de har åkt till pappans hemstad i Karibien efter att han lyckades få ett pass till dottern via franska ambassaden.

Mamman åker själv ner för att hämta dottern, och lyckas få hem henne ett par veckor senare.

Flera hot

I augusti kommer vårdnadstvisten upp i tingsrätten igen. Dagen innan har pappan diskuterat med en vän i Frankrike, och sagt att han dödar mamman, dottern och sig själv om mamman får vårdnaden. Vännen ringer pappans bror, som i sin tur ringer mamman som får veta om hotet.

Pappan följer upp det i tingsrätten nästa dag, där han säger att det hela kommer att sluta dåligt för henne. Hoten leder till en ny vistelse på skyddshem.

I september kommer mamman hem till sin lägenhet och hittar pappan där – det visar sig att han tagit sig in på okänt vis, och att han sedan gömt sig under sängen. Han tar mammans telefon för att förhindra henne från att ringa polisen, men treåringens mormor blir ändå orolig när mamman inte svarar. Hon kommer dit, och ringer polisen när hon märker vad som händer. Pappan lämnar platsen när polisen anländer. Händelsen leder till ett besöksförbud som träder i kraft i oktober.

Den 6 november är pappan i kontakt med mamman via Whatsapp, där han skriver att hon kommer att "öppna ögonen för sent".

Tragedin slår till

Några dagar senare, den 13 november, är tragedin ett faktum. Pappan väntar utanför lägenheten när mamman ska föra dottern till dagis den måndagsmorgonen. Han dyker upp överraskande, tar flickan och säger att han nu tar henne till lekparken ett par hundra meter från bostadshuset. Så tillägger han att det går dåligt om mamman ringer polisen. När han går sin väg följer mamman och två grannar efter. På vägen till parken talar mamman med nödcentralen, där man i förundersökningen kan läsa hur mamman gör sitt bästa för att han inte ska märka att hon ringer genom att lägga telefonen i fickan.

Alla dyker upp vid parken ungefär samtidigt, och när pappan ser att polisen anlänt börjar han misshandla flickan med en kniv – något som får polismännen att lämna bilen och springa ungefär 40 meter för att tackla pappan. Då är det ändå för sent, och flickan dör i ambulansen på vägen till sjukhuset.

Pappan medger själva händelseförloppet, men nekar till att det skulle vara fråga om mord. Enligt honom är det fråga om dråp, där straffet är avsevärt lindrigare. Han har genomgått en sinnesundersökning som visade att han var tillräknelig.

Han nekar också till bortrövande av barn, och hävdar att det var en planerad resa för att hälsa på släktingar.

Mådde dåligt

I försvaret talar man om den åtalade pappans psykiska välbefinnande. Han började må dåligt omkring 2016 när paret separerade, något som blev gradvis värre när han först blev vräkt och sedan förlorade vårdnaden.

Han nekar till att han skulle ha planerat dådet. Kniven ska han ha fått av en bekant. Han ska ha satt kniven i en axelväska för att den inte skulle skada de andra ägodelarna – något som åklagare upplever som konstigt eftersom kniven är klart större än väskan.

Pappan förklarar också händelserna i parken i förundersökningen.

– När jag kom till parkens port, så var jag med min dotter, och när jag såg polisen komma så bröt jag ihop. Jag tänkte ingenting, jag fick bara ett anfall av galenskap.

– Det var så länge sedan jag fått se henne. Och när jag bad om att få träffa henne så kallade man på polisen.

Åklagaren beskriver mordet som synnerligen rått och som gjort med berått mod, alltså planerat. Att dådet var riktat mot den egna dottern, medan såväl mamman som förbipasserande bevittnade händelsen, anses också göra fallet ovanligt grovt.

Rättegången pågår hela måndagen, och fortsätter på onsdag och torsdag.

Mer läsning