Pandemin hindrade inte omtänksamma medmänniskor att sprida julglädje

Sedan några år tillbaka ordnas en julkampanj där vem som helst kan köpa en julblomma som sedan gläder någon äldre, kanske ensam, till jul. Också i år hittade blommorna fram, alla tänkbara kanaler användes för att blommorna och de andra julhälsningarna skulle kunna distribueras tryggt i coronatider. Bild: KSF Media/Arkiv

Att ordna insamlingar inför jul i coronatider kräver en hel del funderande och lite kreativa logistiska lösningar. Tack vare föreningar, företag och enskilda personer som ville hjälpa och ett välfungerande samarbete mellan olika instanser fick många barn, vuxna och äldre i Borgå ändå lite extra julglädje också i år.

Ingenting var som tidigare inför julen i år, och Petra Bärlund-Hämäläinen, som koordinerar frivilligarbetet i staden, var fundersam över hur julinsamlingarna skulle gå att förverkliga. Med facit i hand är hon glad och tacksam över den stora viljan att hjälpa och över det fina samarbetet mellan olika instanser i staden, företag, föreningar och samfund som gjorde det möjligt att också i år sprida extra julglädje.

Staden vill nu rikta ett tack till alla som donerat pengar, presentkort, matkassar, julkort, blommor eller gåvor till barnfamiljer, äldre och mindre bemedlade.

– Det var svårt att förutsäga hur det skulle gå, men det gick jättebra, vi var riktigt överraskade, säger Bärlund-Hämäläinen.

Engagemanget var stort, och när Bärlund-Hämäläinen till exempel räknade med att ha tusen julkort att dela ut till äldre fanns det plötsligt tre gånger så många som skulle distribueras.

Petra Bärlund-Hämäläinen, som koordinerar frivilligarbetet i Borgå, är glad och tacksam över att så många ville vara med och förgylla julen för utsatta. Bild: Jannika Lindén

– Vi fick använda alla kanaler vi kunde hitta. Logistiken är en utmaning i de här tiderna, säger hon.

Hemvårdarna tog med sig julblommor och kort till sina klienter, serviceboendena och avdelningarna hjälpte till med att förmedla julhälsningar och också privata aktörer var involverade.

– Det bakades också, ett trettiotal bakverk levererades till boendena där klienterna fick något extra gott till kaffet.

Elektroniskt julträd

Ett traditionellt inslag inför jul är Borgå Kulturvänners julgran som brukar stå i Lundis aula. På grenarna hänger lappar med barns julklappsönskningar och man har kunnat plocka åt sig en lapp, köpa gåvan på lappen och på det sättet göra julen bättre för ett mindre bemedlat barn.

Julgranen i Lundi var inte ett alternativ i år, men i stället förverkligades en digital julgransinsamling i samarbete med finska församlingen, e-joulupuu. Den visade sig vara en populär kanal att hjälpa och hämtade in hela 16 650 euro till barnfamiljer i utmanande situation.

När vi i höstas började fundera på hur vi riktigt ska göra i år konstaterade vi alla involverade att det måste gå att ordna på något sätt, att det är extra viktigt med en liten guldkant till jul i år. Sedan satte vi i gång och ordnade det.

– Det var ett ypperligt alternativ som passade just nu. Folk hittade e-joulupuu och det kom in mycket mera än jag trodde. Det är ett bevis på att kanalen är bra och visar att man vill stödja lokala familjer via lokala företag, säger Bärlund-Hämäläinen.

I stället för att köpa en viss gåva donerar man pengar via e-joulupuu. För pengarna köps sedan presentkort till en lokal affär som säljer den gåva barnen önskat sig, och så får föräldrarna eller vårdnadshavarna köpa gåvan.

Kanalen är inte helt ny utan fanns redan i fjol, men då var staden inte redo att gå med ännu. Nu slog den igenom som ett alternativ för att hjälpa.

– Något svenskt namn har den inte ännu, men det kommer, lovar Bärlund-Hämäläinen.

Paket, men också presentkort till lokala affärer, yllesockor, julkort och -blommor. Borgåborna ville hjälpa till jul. Bild: KSF Media/Arkiv

Information

Petra Bärlund-Hämäläinen är mycket glad över att många invånare också hörde av sig och frågade hur de kan hjälpa inför jul.

– Folk vill ställa upp, det känns bra, säger hon ock lyfter fram hur viktigt det är att välgörenheten inför jul når vad hon kallar hela skalan, allt från barn till äldre.

Inför julen informerade staden om vilka kanaler det finns för dem som vill hjälpa till med att sprida julglädje, och informationen har helt tydligt nått fram.

– När vi i höstas började fundera på hur vi riktigt ska göra i år konstaterade vi alla involverade att det måste gå att ordna på något sätt, att det är extra viktigt med en liten guldkant till jul i år. Sedan satte vi i gång och ordnade det.

Mer läsning