Pajtim Statovci nominerad till Finlandiapriset i litteratur

NOMINERAD. Borgåbördiga författaren Pajtim Statovci går från framgång till framgång. Nu är han nominerad för Finlandiapriset i skönlitteratur med romanen Bolla. Bild:

Borgåbördiga författaren Pajtim Statovci är en av kandidaterna för årets Finlandiapris i litteratur.

Pajtim Statovci är nominerad för sin fjärde roman Bolla (Otava) som utkom tidigare i höstas. I prismotiveringen konstateras att Bolla är en förtrollande roman som handlar om passionen mellan två män i en tid när kriget i Kosovo håller på att bryta ut.

På finlandssvenskt håll kan man notera att Monika Fagerholm hör till det nominerade författarna. För tjugo år sedan var hon också nominerad, då med romanen Underbara kvinnor vid vatten, och nu har hon prischans med romanen Vem dödade Bambi? (Förlaget).

De övriga nominerade författarna är JP Koskinen med Tulisiipi (Like), Hanna-Riikka Kuisma med Kerrostalo (Like), Mikko Rimminen med Jos se näyttää siitä (Teos) och Johanna Venho med Ensimmäinen nainen (WSOY).

Det är Suomen Kirjasäätiö har sedan 1984 delat ut Finlandia-priset i litteratur till en framstående, finländsk roman. Vinnaren utses av Merja Yli-Anttila, vd för Yle och offentliggörs 27 november. Prissumman är på 30 000 euro.

Mer läsning