På torsdag startar vaccineringen av 80-plussare i Lovisa och Lappträsk

Här i busstationen ska invånarna i Lovisa och Lappträsk vaccineras. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Vaccineringen sker i busstationen i Lovisa från och med torsdag. Tid kan beställas via telefon från och med i dag tisdag.

I Lovisa och Lappträsk sker massvaccineringen i busstationen i Lovisa. På torsdag är det invånare som är 80 år eller äldre som står i tur. Redan tidigare har 80-plussare inom äldreomsorgen, och vårdpersonal vaccinerats.

Omkring 900 över 80-åringar ska vaccineras i Lovisa och Lappträsk, men när alla har vaccinerats, och man kan fortsätta med yngre målgrupper, är väldigt osäkert. Stadens ledande läkare Marika Ylärakkola säger att endast 50 vaccindoser av märket Moderna har levererats till Lovisa för vaccinering den här veckan.

– Vi vet inte i dag (läs måndag) hur många doser vi får nästa vecka. Så det är otroligt svårt att säga något om tidtabellen för vaccinering men jag räknar med att vi ganska snart börjar få större vaccinleveranser.

Tills vidare informerar Lovisa om vaccinationstidtabeller och vilka befolkningsgrupper som står i vaccineringstur endast på stadens webbplats och i lokala medier.

Jag litar på att man läser lokaltidningarna, lyssnar på radion eller har anhöriga som kan berätta när man ska beställa tid för vaccinering.

– Jag litar på att man läser lokaltidningarna, lyssnar på radion eller har anhöriga som kan berätta när man ska beställa tid för vaccinering, säger Ylärakkola.

Vaccinationstid ska beställas på förhand genom att ringa 0444 555 360, vardagar klockan 9–11. Tidsbeställningen öppnas tisdagen den 9 februari, och man svarar så länge det finns lediga tider kvar att reservera.

Den elektroniska tidsbeställningen tas i bruk i ett senare skede då det finns ett större antal tider att reservera. Vaccineringen är avgiftsfri.