På torsdag snurrar cyr-hjulet i Mariagården

CIRKUS. Oskar Rask uppträder med cyr-hjulet på torsdag. Bild: Minja Kaukoniemi

Borgåbördiga Oskar Rask har uppträtt i kyrkorum på olika håll i Finland under hösten, och på torsdag står Borgå på tur. Cirkusuppträdandet är kopplat till Sirkus Aikamoinen.

När Oskar Rask nu är på turné med sin enmansshow runtom Finland finns det ett överraskande tema, särskilt för att vara cirkus: tystnad och att begrunda och reflektera. Temat gjorde att kyrkor kändes som självklara platser för uppträdandet.

– Jag tänkte att kyrkor är ställen för tystnad och för att reflektera. Det är ofta fina byggnader också, och jag ville ha något annat än teatrar som ofta kan vara lite tråkiga, säger Rask.

Det är inte fråga om traditionell cirkus, utan det som klassas under begreppet samtida cirkus. Uppträdandet går under namnet Nomad och är inspirerat av frågorna "vem är jag och varför?". Nomad talar via cirkuskonsten om att mötas och om hur identiteten skapar något vi kan identifiera oss med, men som samtidigt för oss längre från varandra.

Rasks verktyg är det så kallade cyr-hjulet, ett hjul av metall som rullar och snurrar på golvet med artisten som balanserar i mitten. Tanken är att inte ha musik den här gången, utan bara ljudet av hjulet som snurrar. Rask beskriver en show där åskådarna ska föras in i en meditativ värld där tystnaden endast rubbas av redskapet.

– Var och en kan sedan tolka det på eget vis. Tanken är också att inte bara visa upp mina tricks och sedan sticka. Det är tänkt som ett möte mellan mig och publiken, säger Rask.

Det faktum att Rask valde just kyrkor innebär i sig ett dilemma: många har kyrkbänkar som inte kan flyttas och som därför inte ger tillräckligt med utrymme.

– Jag har besökt de utvalda ställena tidigare, så jag vet att jag får plats. Men jag tvingades också välja bort ställen. Det hade varit fint att uppträda i Domkyrkan.

Ett annat problem visade sig vara att inte alla kyrkor välkomnar cirkusen.

– Det fanns de som var skeptiska och sade nej tack, att det inte riktigt passar sig i kyrkan. Men de flesta visade sig vara mycket positivt inställda.

Uppträdandet äger rum på torsdag den 8 november på Mariagården i Gammelbacka i Borgå (Slingervägen 1). Uppträdandet börjar klockan 18.30. Inträdet är gratis, vilket möjliggörs av stipendium från Svenska kulturfonden och Konestiftelsen.

I videon under kan man beskåda ett av Oskar Rasks tidigare uppträdanden med cyr-hjulet.