På torsdag är bröderna första gången i tingsrätten

VISTELSE. Det har förekommit olika uppgifter om hur länge männen bodde på motellet i närheten av händelseplatsen. HS har tidigare skrivit att det handlar om en månad, men sedermera har man talat om två månader. Polisen sågade upp en dörr med motorsåg på söndagen. Bild: Kristoffer Åberg

Polisen har i dag, den 28 augusti, yrkat att de två bröderna ska häktas för flera mordförsök i Borgå och Tammerforstrakten under söndagen. Tingsrätten behandlar saken på torsdag.

Vanda tingsrätt behandlar häktningsärendet torsdagen den 29 augusti klockan 13 och 14 – ett klockslag för respektive broder. Polisen yrkar att behandlingen sker bakom lyckta dörrar.

Saken kommer fram i ett pressmeddelande lite före klockan 12 på onsdagen. Där uppger polisen också det som kommit fram redan tidigare, att de två männen, födda 1989 och 1994, misstänks för flera mordförsök – varav två på Verkstadsmekanikesrvägen i Borgå där bröderna sköt två poliser från Polisinrättningen i Östra Nyland. Vardera skadades vid skottlossningen. De övriga mordförsöken ägde rum i samband med biljakten söndag kväll i Tammerforstrakten. Biljakten slutade med att de misstänkta greps, en händelse som förbipasserande också har filmat.

Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho, har tidigare uppgett till ÖN att ett "tvåsiffrigt" antal skott avfyrades under den halv timme långa biljakten och att två polisbilar träffades. Han har också beskrivit hastigheterna som "så fort bilarna klarade av att köra".

– Just nu koncentreras förundersökningen på dokumentering av händelserna och klarläggning av detaljerna för förundersökningsprotokollet. Förundersökningen täcker också de misstänktas förehavanden före och efter händelserna i Borgå. Trots att de misstänkta har gripits, är förundersökningen fortfarande intensiv och utredningsgruppen behöver få arbetsro. Förhören fortsätter, särskilt förhören med alla parter, säger Kimmo Huhta-aho i onsdagens pressmeddelande.

Flera medier har skrivit om männens förehavanden i Borgå. De har sina rötter här, och enligt uppgifter ska de bland annat ha bott i motellet i närheten av brottsplatsen i två månader, där de först betalade för en månad, och sedan för en till. De ska också ha berättat att de jobbar med att renovera en lägenhet i Borgå. Motellägaren har till flera medier beskrivit männen som prydliga och artiga, och att de i regel steg upp sjutiden. Bland annat ska de ha bäddat sina sängar varje morgon.

Mer läsning