På naturligt vis i Kaplansgården

MITT I NATUREN. Petteri Saario, Nelli Nio, Antti Saario, Paula Salmela och Teemu Liakka har starka kopplingar till naturen. Bild: Kristoffer Åberg

I sommar kan besökare njuta av naturnära konst i Galleri Gamla Kaplansgården. De lokala konstnärerna Teemu Liakka, Nelli Nio, Petteri Saario och Paula Salmela ställer ut verk som berör relationen mellan människan och naturen.

Utställningen Naturligtvis är ett resultat av ett samarbete konstnärerna emellan. De blev tillfrågade av Borgå stad som ville ha en utställning i Kaplansgården under sommaren.

– Temat för utställningen skulle vara naturen, och den är en viktig del av våra liv, säger dokumentärfilmaren Petteri Saario.

Tillsammans har de diskuterat kring sina verk och skapat en helhet som andas östnyländsk natur.

Den gemensamma nämnaren för konstnärerna är deras närhet till naturen och den spelar en betydande roll i deras konst. Skulptören Paula Salmela berör i sina installationer människans relation till naturen och naturens kretslopp.

– Jag vill ändå inte öppna upp alltför mycket, jag tycker att det är viktigt att växelverkan mellan verket och betraktaren föder egna tolkningar, säger Salmela.

Namnen på verken ger ändå en ledtråd till en möjlig tolkning. Med sin konst vill Salmela påminna människan om sin egen litenhet i förhållande till naturen.

MIKROSKOPISKT BLIR STORT. Ett par turister går förbi Paula Salmelas verk "Solukko 2" på Kaplansgårdens utevägg. Konstverket är inspirerat av en mikroskopbild av en cell från ett lönnträd. Bild: Kristoffer Åberg

Vargen i blickfånget

Filmfotografen Teemu Liakka och bildkonstnären Nelli Nios gemensamma installation Rauhallisesti ja pelottomasti (Lugnt och oförskräckt) bjuder betraktaren till ett möte med tredimensionella skogsdjur som tränger sig igenom väggen och tittar tillbaka på åskådaren. En videoprojicering på djurskulpturerna skapar en speciell textur som får dem att verka levande.

– Här får man både sitta och betrakta samtidigt som man själv blir beskådad av djuren som har kommit in till staden, säger Nio.

Verket kan tänkas beröra den högaktuella vargfrågan som diskuteras allt hetare. Inspirationen till namnet på verket kommer från en webbplats som beskriver vad man ska göra när man möter ett vilddjur.

– Man kan också fråga sig vad djuren ska göra när de stöter på ett människovilddjur.

KUNGLIGT BESÖK. Skogens konung och andra vilda djur betraktar utställningsbesökarna i Teemu Liakka och Nelli Nios installation "Rauhallisesti ja pelottomasti". Bild: Kristoffer Åberg

Det mänskliga i naturen

Flera vilda djur, också människor, får man se i Petteri Saarios videoinstallation Lutra Lutra som han filmat tillsammans med sin son Antti Saario. Petteri Saario har regisserat flera prisbelönta naturdokumentärer, men att människan i den här installationen fått en synlig roll motiverar Saario med att vi är en del av naturen och alltet.

Utställning med skulptur, installation, måleri, film och videkonst på Galleri Gamla Kaplansgården.

Konstnärerna är Teemu Liakka, Nelli Nio, Petteri Saario och Paula Salmela.

Pågår den 8 juni till den 2 september.

– Människan kan berikas av naturen, och det är en stor uppgift att bevara den. Speciellt i anknytning till städer är det viktigt att ha kvar en rik natur.

Största delen av materialet i installationen är filmat i Borgå på platser som Finnby, Uddas och Borgå å.

– Även om många tycker att åns skick inte är det bästa så har det blivit bättre med åren. Ett tecken på det är uttrarna som allt oftare syns där.

Namnet på installationen kommer från det latinska namnet på uttern som även fått en roll i videoverket.

Besökare kan ta del av utställningen i Gamla Kaplansgården under hela sommaren. I anslutning till utställningen kan man också delta i en kortverkstad som inspirerats av Nelli Nios och Paula Salmelas utställda verk.

Mer läsning