På Lovisa travbana kan unga kuskar stärka sitt självförtroende – se bildspelet från ponnytravet

PONNYTRAV. Ponnyn Söpö, kusken Adele Kalenius och mamma Maria gillar kravlösheten under traven i Lovisa. Bild: Peik Henrichson

Även unga och oerfarna travkuskar behöver ibland träna under verkliga förhållanden, och då finns det knappast en lämpligare plats än travbanan i Lovisa.

På tisdagskvällen samlades små och stora ponnyentusiaster i Lovisa för att köra ett övningslopp i kategori A, alltså travkuskar i åldern 8 till 15 år.

– Det här är absolut ingen tävling. I själva verket ska deltagarna helst inte underskrida vissa idealtider, berättar Maria Kalenius som hjälper sin dotter Adele att delta i loppet.

Däremot är det tillåtet att spurta med ponnyn under den sista femtedelen av den tusen meter långa travbanan. Men inte heller det görs för att tävla med de övriga deltagarna, utan för att öva upp sin förmåga att hantera hästen under olika omständigheter.

Det här är absolut ingen tävling.

Under kvällen körs tre lopp där deltagarna är indelade enligt ponnyns rekordhastighet för att spridningen inom varje lopp inte ska bli för stor. Alla hästar är shetlandsponnyer som får vara högst 107 cm höga.

Adele Kalenius från Hindersby deltog med ponnyn Norlandas Sunset i det andra och tredje loppet. Men egentligen kallas Adeles ponny allmänt bara Söpö.

UNG KUSK. Adele Kalenius från Hindersby deltog i ponnytravet med Norlandas Sunset. Bild: Peik Henrichson

– Jag är väldigt nöjd med vår insats, säger Adele efter loppet. Vi lyckades hålla oss inom tidsgränserna och Söpö klarade sig fint. Jag försökte också spurta lite på slutet men då var hästen redan för trött.

– En orsak till att vi deltar är faktiskt att Söpö blivit lite tjock på sistone och behöver motion, säger Adeles mamma Maria. Men mest är vi ju här för stämningen och för att det är ett så fint sätt för de unga att utan press lära sig behärska travtekniken.

Calle Johansson från Forsby har kommit för att hjälpa sin guddotter Hanna Uljas som i sin tur fungerar som Julia Heinäahos tränare.

– Själv har jag egentligen kommit in i travvärlden genom ideellt arbete i ungdomsföreningar, säger Calle. Jag har gått på Hippos travkurs, men aldrig själv kört några lopp.

Ideellt ungdomsarbete

Calle Johansson hjälper de unga med hästtransporter, och nu har han varit med om att transportera Hanna Uljas och Julia Heinäahos häst Poninkujan Turbo till Lovisa. Efter loppet är coachen Hanna stolt över Julias prestation.

TURBOPONNY. Travkusken Julia Heinäaho och coachen Hanna Uljas tar med gemensamma krafter hand om ponnyn Ponikujan Turbo. Bild: Peik Henrichson

– Hon klarade sig väldigt bra, säger Hanna som själv tävlar i kategori B där deltagarna är äldre.

– Själv siktar jag också på att i framtiden börja köra med större hästar, säger Julia.

Hannas mamma Heidi Uljas är också på plats, inte minst för att hon är ledare för Lovisa travungdomar. Under de tre övningsloppen säljer hon kaffe, läsk och kakor i den lilla kiosken, och alla inkomster går till föreningen. Men efter loppet serveras alla deltagande ungdomar ändå gratis kakor vid kiosken.

PRESENTKORT. Ronja Wikström har kort erfarenhet av trav, men premierades ändå för sin fina insats. Bild: Peik Henrichson

Trots att kvällens lopp inte är en tävling premieras en deltagare som lyckats hantera sin ponny speciellt bra. Priset är ett presentkort med spa- och wellnesstjänster. Presentkortet gick den här gången till Ronja Wikström som är rätt så ny inom travsporten, och dessutom kommit till Lovisa ända från Ingå.

– Vad gör man inte för travsportens skull, skrattar hästföretagaren Minna Malmström som varit med om att organisera kvällens ponnytrav. Under övningsloppen har hon suttit i tornet ovanför åskådarläktaren för att få bättre överblick.

– Det kunde knappast ha gått bättre, säger Minna. Jag tror att alla har haft en skön kväll på travbanan, och de unga har lärt sig en massa nytt. Det här är ett behagligt sätt att få mer erfarenhet och ökad säkerhet.

Rätt underlag

Även travföretagaren Nyyti Timonen var på plats med sin man Antti och dottern Peppina med ponnyn Kotikolon Kipinä. Det är också i övrigt spännande tider för Nyyti och Antti som i egenskap av årets rosenbröllopspar i Lovisa förbereder sig för den stora dagen den 6 juli.

Hemma i byn finns det ju i och för sig lugna landsvägar, men plötsligt kan det ändå komma en traktor emot.

– Det är lite nervöst inför bröllopet, men i kväll kändes det helt fantastiskt att få delta i ponnytrav tillsammans med sin egen dotter, säger Nyyti.

Mamma Nyyti som coachat dottern Peppina kan dessutom inte klaga på transportsvårigheter. De har sitt eget travstall precis invid travbanan.

De flesta verka ändå tycka det är mödan värt att transportera hästar till travet till och med från de mer avlägsna byarna.

– Här på travbanan har vi det rätta grusunderlaget, så vi försöker besöka banan regelbundet, säger Maria Kalenius från Hindersby. Hemma i byn finns det ju i och för sig lugna landsvägar, men plötsligt kan det ändå komma en traktor emot.

Mer läsning