På lördags vigs rosenbrudparet Meri och Johan

BRUDPARET. Meri Lohenoja och Johan Boxberg är årets Rosenbrudpar i Lovisa. Bild: Kristoffer Åberg

På lördag blir det stort rosenbröllop i Lovisa under veckoslutsevenemanget Rosor & Trädgårdar.

Meri Lohenoja och Johan Boxberg vigs i Lovisa kyrka den 7 juli klockan 17, och alla intresserade är förstås välkomna till hela stadens rosenbröllop. Kvällen fortsätter sedan med dans på Skeppsbron där publiken också utser årets vackraste rosenklänning.

Sex trädgårdar är öppna under bröllopsveckoslutet: Kungens damm på Kuhlefeltsgatan 8, Villa Ilenna på Tenngjutaregränd 7, Villa Aaltonen på Långgränd 12, Liisantalo på Mariegatan 2, Muistojen kivipuutarha på Strandvägen 12 och Eija´s Garden på Elimäkivägen 74.

Svårt år för rosorna

Anneli Sjöholm från Lovisa trädgårdsförening är glad över att kunna medverka också under själva bröllopsveckoslutet.

– Tyvärr så har vi ju ingen trädgård i Lovisa som till hundra procent skulle vara specialiserad på rosor, men nog så många spännande trädgårdar i alla fall, säger Anneli Sjöholm.

– Den här våren har ju inte varit optimal för rosor, eftersom det under vårvintern var väldigt kallt under en längre period, för att sedan plötsligt bli gassande sol under några veckor. Det har lett till att många rosenbuskar torkat i år.

Det detaljerade programmet för veckoslutsevenemanget Rosor & Trädgårdar finns bland annat på

Facebook, www.facebook.com/ruusutjapuutarhat/.

Allmän information om Öppna Trädgårdar finns på föreningens webbplats: http://avoimetpuutarhatloviisa.com/

Även på webbplatsen Lovisa Historiska hus kan man finna detaljerad information om de olika trädgårdarna: https://loviisanwanhattalot.fi/programmet/

Lovisa stads present till bröllopsparet blir i år en rya som är planerad och vävd av eleverna vid Valkoms medborgarinstitut under ledning av textilkonstnären Tina Karvonen. Karvonen är också känd för sitt hus Vackerbacka vid Saltbodstorget som i flera års tid hört till sevärdheterna under Lovisa Historiska Hus.

BRÖLLOPSRYA. Lovisa Historiska Hus ordförande Ann-Britt Felin-Aalto och textilkonstnären Tina Karvonen visar upp den rya som bröllopsparet kan använda både som överkast eller väggprydnad. Bild: Peik Henrichson

– Ryan ska kunna användas på många sätt, säger Tina Karvonen. Man kan förstås använda den som en traditionell väggprydnad, men också till exempel som överkast.

Inspirationen till ryan kommer från berberfolket i Marocko där kvinnorna med gemensamma krafter har vävt en bröllopsrya som ska ge lycka och skydda mot onda krafter.

– Som man kan se består ryan av flera vävda delar, men också flera olika material, till exempel ylle, bomull, papper och paljetter.