På hal is

Många barn inledde årets konståkningssäsong på lördag. Intresset är stort i Borgå.

De allra minsta blivande konståkarna samlades på lördagsförmiddagen i ishallen i Kokon när Porvoon Taitoluistelijat inledde säsongen.

Theodor prövade litet på hur det är att vara på isen redan förra året. Nu har han fyllt fyra år och ska börja i nybörjargruppen, säger mamma Leonie Seistola.

Theodor har två systrar som redan har haft konståkning som hobby i ungefär tio år.

– Jag ser bara fördelar, säger Leonie Seistola. Konståkningen ger dels god fysik, god koordination och balans. Men också så mycket mer.

– Jag tycker att flickorna har fått en viss systematik i livet som har varit till god hjälp också i skolarbetet. Konståkningen har gjort dem självständiga och metodiska.

Nybörjargruppen tränar två gånger varje vecka, en gång på isen och en gång i gymnastiksalen.

– För mina flickor är takten betydligt hårdare, säger Leonie Seistola. De har träningar fem till sex gånger i veckan och åker skridsko många timmar varje dag. De är delar av ett sammansvetsat gäng.

Treåringar på isen

Många av nybörjarna är riktigt små. Silja Savallampi är tre år och har prövat på att träna konståkning redan en hel termin. Genast när hon fyllde tre gick hon med i gruppen i våras.

Molly Magnusson fyller tre år först om en dryg vecka.

– Hon lärde sig att hållas stående på skridskorna och att ta sig upp från isen på egen hand redan förra vintern, berättar mamma Maria Magnusson. Vi bor intill en isbana och där tränade vi flitigt i fjol. Men sedan den isen smälte bort i mars har Molly inte stått på skridskor.

– Konståkning kunde bli en bra hobby för henne, också ett sätt att komma ut och träffa andra barn.

De flesta barnen i gruppen är som Bambi på isen när de först samlas tillsammans med ledare och hjälpledare. Efter bara en första kvart timme ser man hur allt fler hålls stående på sina skridskor på egen hand och när den första lektionen är slut har många åkt skridskor både framåt och bakåt, hoppat litet försiktigt på stället och lyft händerna över huvudet.

De flesta hänger med

Nelli Kaunisto sköter om att alla anmälningsblanketter kommer in i rätt ordning och ger goda råd åt föräldrar och barn.

– För de minsta har vi en familjegrupp där föräldrarna är med på isen med sina barn och barn som är tre år och äldre kan gå med i nybörjargruppen. Utöver det har vi en massa andra grupper för längre hunna.

– De allra flesta hänger med år efter år, det är sällan någon hoppar av.

Det här är första året som Nelli Kaunisto inte själv deltar i någon grupp.

– Ännu i fjol tävlade jag i teamåkningslaget Altius, men nu satsar jag på att träna andra. Jag har uppnått det jag mål jag hade ställt upp för mig.

– Jag började i nybörjargruppen som femåring och visst minns jag ännu hur det var, spännande. Det här har varit mitt liv i många år. Nu är det roligt att fortsätta som tränare.