På barnbal i presidentens slott

MINNEN. Barbro Sveholm minns sin farfar och sin farmor, som syns på fotografier på väggen, på var sin sida om släkten Svinhufvuds vapen. Bild: Robin Halttunen

Borgåbon Barbro Sveholm minns sin barndom där farfar, president Ukko-Pekka, Pehr Evind Svinhufvud, spelade en viktig roll.

– Jag minns hur mina föräldrar och mina två äldre syskon var inbjudna till självständighetsbalen år 1935. Själv var jag för liten för att få delta, bara knappt elva år, och rätt så avundsjuk på mina syskon, säger Barbro Sveholm.

– Men farmor ordnade en slottsbal för barn några veckor senare och där fick jag vara med, tillsammans med adjutanternas och ministrarnas barn. Georg Malmsten uppträdde och vi blev bjudna på glass, det var en lyxprodukt på den tiden. Och så fick vi dansa.

FAKTA

Pehr Evind Svinhufvud

Föddes 1861 och dog 1944.

Jobbade aktivt för finska språkets ställning och för konstitutionen i storfurstendömet Finland, och hörde till Kagalen.

Satt i riksdagen från 1907 och valdes många år till talman.

Förvisades till Sibirien 1914.

Frigavs 1917, samma år som han den 4 december avgav Finlands självständighetsförklaring till riksdagen.

Finlands president 1931 till 1937.

Hade sex barn, den äldsta Pehr Yngve var Barbro Sveholms far.

Barbro Sveholm minns att hon fick en ny ljusgrön klänning till balen, en riktig köpt klänning från Stockmanns.

– Annars syddes alla våra kläder av hemsömmerskan. Jag som hade en storasyster fick dessutom ärva de flesta av hennes kläder.

Yhteiskoulu

Barbro gick i förberedande skola i Åbo, på svenska. Men sedan flyttade familjen till Helsingfors och där fick hon börja i finsk skola.

– Det var viktigt för farfar att både hans barn och barnbarn lärde sig finska. Med mig talade han också alltid bara finska, trots att han och farmor alltid talade svenska med varandra.

– Jag hade så ledsamt efter mina vänner i Åbo så farmor Ellen köpte mig en guldkedja, ett halsband, för att jag var så duktig och inte klagade över flytten.

1936 flyttade familjen till Borgå och här började Barbro i Porvoon suomalainen yhteiskoulu.

– Det var en bra skola där vi fick god undervisning. Lärarna var stränga men mycket kunniga och andan i skolan var god. Jag var väl litet rädd för att de andra eleverna skulle kalla mig Sikapää men jag blev aldrig mobbad. I stället var det många av lärarna som kände och respekterade farfar.

På var sin sida av gatan

Skolan fanns på samma tomt som nuvarande Linnankosken lukio.

– Man talade under hela min skoltid om att bygga ett nytt hus, men det blev verklighet först när den gamla byggnaden brunnit ner.

Barbro blev Borgåbo 1936 och Borgåbo har hon varit sedan dess. I fem år studerade hon vid Helsingfors universitet, vid fakulteten för agrikultur och forstvetenskaper, men bodde hemma i Borgå. Sedan blev det Borgå för gott, för under studietiden hade hon träffat en Kerkopojke som hon senare gifte sig med.

– Han hade tagit studenten från Borgå Lyceum och fast vi var jämngamla kände vi inte varandra här i Borgå. På den tiden gick de finska eleverna på den ena sidan av gatan och de svenska på andra sidan.

Med motorbåt till Gullranda

Barndomsfamiljens sommarvilla fanns i den åboländska skärgården och det passade bra när farfar och farmor sommartid befann sig på Gullranda.

– Vi brukade åka ut till landet tillsammans, i presidentens egen tågvagn. Den stannade i Åbo och så fortsatte vår familj med buss och båt ut till vårt eget sommarställe.

På sommarvillan fanns det inte några bekvämligheter och inte heller telefon.

– Men det var så roligt när farfar och farmor kom ut med någon av de fina motorbåtarna och tog oss med till Gullranda.

Barbros storebror gick som 19-åring ut som frivillig i fortsättningskriget och stupade 1941.

– När farfar och farmor åkte hem från begravningen i Borgå bad farmor mig att följa med till deras gård i Luumäki. Jag hade sommarjobb på banken där pappa var bankdirektör, men var glad åt att få komma bort.

– I Luumäki fick jag både mjölka kor och köra häst. Det var nog en av anledningarna till att jag senare utbildade mig till agronom.