Övning ger också vattenfärdighet

VATTENHJÄLTE. Bärtil Wollsten från Vårberga skola lät flytvästen bära honom. Bild: Kristoffer Åberg

Första hjälpen, livräddning och simfärdigheter. Det var full fart både i simhallen och i idrottshallen då entusiastiska skolelever förbättrade sina kunskaper om hur man rör sig i och på vatten.

Om man aldrig har provat på hur det är att simma iklädd flytväst kan man bli ställd om man faller i vattnet från en båt. Därför är det bra att öva så man vet hur västen beter sig och hur man tar sig framåt med flytvästen på.

– Alla vet att man ska ha på sig flytväst när man är i en båt, men få har övat hur det verkligen är att simma med flytväst, säger Anneli Toivonen från Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

Hon ledde en station där elevgrupper fick simma med flytväst på under evenemanget Vattenhjälte som ordnades i idrottshallen och i simhallen i fredags.

Eleverna från Vårberga skola hade inga hämningar vad gällde att hoppa i vattnet iklädda flytväst. I slutet av det tjugo minuter långa passet guppade de kontrollerat omkring i sina västar. Eleverna gillade övningen, och det var de inte ensamma om.

– Alla verkar ha tyckt att det här är både en bra och en rolig övning. Många av de allra yngsta eleverna hade inte tidigare simmat med flytväst, men för de äldre var det inget nytt, säger Toivonen efter att ha lotsat nio grupper elever genom övningen.

En flytväst är en billig livförsäkring när man rör sig till sjöss. Föräldrarnas exempel spelar stor roll på attityderna till västen.

– Det ska inte vara något konstigt att använda flytväst. Inställningen en del barn har att man klarar sig utan kommer tyvärr helt från föräldrarna, konstaterar Toivonen.

Alla verkar ha tyckt att det här är både en bra och en rolig övning. Många av de allra yngsta eleverna hade inte tidigare simmat med flytväst, men för de äldre var det inget nytt.

Roligt

Vattenhjälte är ett projekt inom vilket målet är att barn ska få öva upp sina färdigheter i och på vatten.

Under hösten ordnas evenemang på 11 orter.

I evenemanget i Borgå deltog Borgå segelsällskap, Räddningsverket i östra Nyland, Koululiikuntakliitto, sjukvårdsstuderandena vid Laurea Yrkeshögskola, Borgå stad, Borgå sjöräddare och Borgå simmare samt Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

Projektet stöds av Reijo Rautomaas fond.

Mera information finns på www.vesisankarit.fi.

Det är det finska skolidrottsförbundet som arrangerar evenemanget. Meningen är att barn ska bli varna vid vatten och lära sig hur man tryggt ska agera i, på och i närheten av vatten. Nästan 250 elever i de sex lägsta klasserna fick en ordentlig dos information och övning under dagen.

Aktörer, som alla har med vatten att göra, ställde upp stationer med olika tema. I simhallen fanns förutom flytvästpunkten också en station där sjöräddarna lärde eleverna hur man ska göra om någon som hamnat i vatten behöver räddas. Borgå simmare visade hur man överlever i vattnet.

– Jag tyckte att det roligaste hittills var att simma med flytvästar, säger Peppi Grönvall som går i femte klass i Hamarin koulu.

Både hon och hennes klasskamrater Aaro Jalava, Jaakko Simola och Pyry Paahtama kan simma och tycker om det. Från simhallen fortsatte de och resten av deras klass till idrottshallen där sjukvårdsstuderande lärde eleverna första hjälpen, representanter för räddningsverket visade hur man släcker en eld om olyckan är framme och Borgå segelsällskap demonstrerade hur ett segel fungerar.

Nyttig kunskap

Lauri Laine på Borgå stads idrottstjänster har hållit i trådarna från stadens sida.

– Vår del av arrangemangen var att skaffa aktörer för de olika stationerna och koordinera dem, säger han.

En inbjudan till att delta i evenemanget gick till alla lågstadium i staden.

– Alla som ville rymdes med, säger Laine som ändå gärna hade sett att man kunnat erbjuda fler programpunkter under dagen. Att evenemanget ordnas en vardag under arbetstid gjorde det svårt att få frivilliga från de involverade föreningarna att ställa upp.

Meningen med projektet Vattenhjälte är att elever ska förbättra sina vattenfärdigheter. En handbok med tips om hur man lär barn att röra sig rätt och säkert på vattnet publicerades i januari.

– Det är mycket nyttig kunskap att ha, säger Laine.

Mer läsning