Över tusen orienterare firade 40-åriga Kadaverloppet

UNG DELTAGARE. OK Trians Elias Nuottajärvi vid nästsista kontrollen. Bild: Tommi Willberg

Det vimlade av orienterare i Söderkullaskogarna under den vackra höstdagen som för många satte punkt för orienteringssäsongen 2017.

– Ååh, den backen sög musten ur kroppen.

– Säg inte annat. Sista kontrollen och målet är ditåt.

En efter en dyker orienterarna upp mellan träden och tar sig upp på berget i den lilla skogen strax norr o Nya Borgåvägen i Söderkulla. Nu återstår bara en halv kilometer av Kadaverloppet. En tung halv kilometer, oavsett om man valt 5-, 10-, 15- eller 20-kilometerssträckan och oavsett om man vistats i en timme eller fem på sitt skogsäventyr.

Totalt startade drygt 1 100 orienterare i Kadaverloppet som ordnats sedan 1978 – då med omkring trettio deltagare. Lämpligt nog var första orienteraren över mållinjen vid skolcentret en ung man som liksom Kadaverloppet firar jämna år i år: 10-åriga Olavi Kiiski från Kymin Suunnistajat, fyra gånger yngre än den östnyländska orienteringsklassikern.

Den hurtiga killen ler som en sol då han dyblöt från topp till tå berättar om sin prestation på den lättare 5-kilometersbanan vars officiella längd i år var 6,3 kilometer.

– Terrängen var ganska lätt och det fanns stora höjdskillnader. Och så trillade jag i en liten damm så att jag var upp till halsen i vattnet. Det hände mellan elfte och tolfte kontrollen, här helt i slutet. Det blev lite kallt och blött efter det. Det var lite segt efter det men bra flöt det ända till slut, berättar Olavi Kiiski.

Medan resten av tävlingskompisarna löper in i målområdet tar Kiiski ett par klunkar vatten och käkar en banan. Det var andra gången som han deltar i Kadaverloppet.

– I fjol gick det inte riktigt lika bra, jag minns inte min placering men jag kom inte bland de tio bästa. Det är ganska roligt att vinna, säger han leende innan han plockar sitt pick och pack och styr mot omklädningsrummet medan de andra orienterarna löper i mål.

Två timmar, 49 sekunder

Årets kadaver blev Jyry-orienteraren Jani Lehmuskoski som avklarade den 20,6 kilometer långa banan på tiden 4.22.05 – två timmar och 49 sekunder efter vinnaren Jani Virta från OK Trian. Av damerna var det Yvonne Gunell från Pargas IF som vann och noterades som ensam dam för en tid under tre timmar.

Övriga klassvinnare blev Aleksi Sorsa och Sofia Haajanen på 15 km, Joni Hirvikallio och Suvi Heikkilä på 10 km, Florian Fritzen och Silvia Kemppi på den lättare 10-kilometersbanan och Leena Myllys samt Kiiski på de kortaste banorna.

Mer läsning