Över tio års fängelse för skottet i Sannäs

DOM. Mannen som dödade en person vid skjutbanan i Sannäs dömdes på fredagen. Här Tungträskvägen som leder till skjutbanan i Sannäs. Bild: Kristoffer Åberg

Åklagaren yrkade på tio års fängelse för dödsskjutningen i Sannäs förra hösten. Tingsrätten höll med och dömde gärningsmannen till ett fängelsestraff på tio år och tre månader.

Det var en lördagsförmiddag i oktober som en 70-årig man hittades död på en åker i närheten av skjutbanan i Sannäs. Lite senare grep polisen två personer, varav en åtalades för dråp i ett fall som kom upp i tingsrätten i slutet av april. Åklagaren yrkade på straff för dråp, olaga hot och skjutvapenbrott för 48-åringen som avfyrade det dödande skottet.

På fredagen dömde Östra Nylands tingsrätt Vesa Marko Samuli Häkälä på alla tre punkter till tio år och tre månaders fängelse. Han ska också betala olika skadestånd på totalt nästan 20 000 euro.

Tingsrätten konstaterar att Häkälä dödade 70-åringen med flit genom att skjuta honom i ryggen med sitt gevär av märket Bushmaster. Offret hade redan under en längre tid irriterat sig på trafiken längs vägen, och innan han dödades hade han lagt ut flera hinder på vägen – något som han hade gjort upprepade gånger under en längre period. Grälet kring hindren beskrivs också som motivet till dådet.

I samband med grälet gick gärningsmannen till bilen för att hämta sitt gevär som var utrustat med ett kikarsikte – det i sig en del av bevisföringen – och sköt 70-åringen medan han försökte lämna platsen. Skottet gick igenom nedre ryggen och orsakade stora interna skador.

Häkälä dömdes för olaga hot för att efter skottet ha sagt åt sin kompis i bilen att "jag hoppas att du är en sådan som kan hålla käften". Han krävde att kompisen inte skulle tala med polisen, och lät förstå att det annars kanske skulle gå som för offret.

Tingsrätten trodde inte på Häkäläs beskrivning av händelserna. Han har erkänt att han sköt 70-åringen, men medger bara grovt dödsvållande, inte dråp. Enligt honom handlar det om ett misstag, där tanken var att skjuta ett varningsskott mot ett träd.

– Precis när jag skulle trycka på avtryckaren började kikarsiktet ändå bli mörkt. Mannen bytte tydligen riktning eller slant, för han dök upp i siktet. Min hjärna hade ändå redan gett order om att trycka av, och jag hann inte ta tillbaka det, sade Häkälä i sitt vittnesmål enligt Uusimaa som bevittnade rättegången i april.

Tingsrätten tar också fasta på rekonstruktionen som visar att förstoringen på gevärets kikarsikte kräver att offret skulle ha flyttat på sig två meter i sidled för att på det avståndet – 34 meter – ha hamnat i skottlinjen av misstag. Uusimaa skriver också att skytten aldrig hjälpte offret. Däremot gick han på bio senare på kvällen.

Domen har inte vunnit laga kraft.