Över 80-åringar får nu beställa vaccineringstid

Coronavaccineringen av över 80-åringar inleds redan på torsdag. Bild: Kristoffer Åberg

Redan på torsdag, alltså i övermorgon kan de första vaccinen delas ut på Näse hälsostation i Borgå.

För åldersgruppen över 80 år ges de första cirka 100 vaccineringarna på Näse hälsostation redan torsdagen den 21 januari och fredagen den 22 januari. Under den sista veckan i januari finns åtminstone 200 vaccineringstider för över 80-åriga. Också hemvårdens klienter börjar vaccineras på torsdag.

– Vi vet ännu inte om vi kan erbjuda vaccineringstider för över 80-åriga också under den första veckan i februari, säger chefläkare Kati Liukko. Om det följande vaccinet godkänns för användning, kan vi antagligen erbjuda en stor mängd vaccineringstider. Om vi ännu inte då har nya vaccin, används det första vaccinets doser till boostervaccin för dem som först vaccinerades.

– Tyvärr kan vi inte erbjuda vaccineringstider för hela åldersgruppen samtidigt men alla som vill kommer nog att få coronavaccinet, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. Det är viktigt att man börjar söka sig till vaccineringen, men vi kan erbjuda vaccineringstider för många först efter några veckor. Om någon inte har möjlighet att ta vaccinet samtidigt med sin åldersgrupp, får man vaccinet också senare men man ska söka sig till vaccineringen så snabbt som möjligt.

Tidsbeställning

Det nationella elektroniska tidsbeställningssystemet har ännu inte öppnats för medborgarna, varför tidsbeställningarna tills vidare görs per telefon.

Tidsbeställning till coronavaccinering görs per telefon på numret 040 145 5000. I numret svarar en telefonsvarare. Tjänsten uppger felaktigt en återuppringningstid. Återuppringningstjänsten tar kontakt då vaccin finns tillgängligt. Ring endast en gång och vänta på återuppringning. En del kan få vänta upp till en eller två veckor på att bli uppringda, eftersom samtal rings när det finns vaccineringstider tillgängliga. För återuppringningssamtalet behövs personuppgifter, bl.a. födelsetid, på den som ska vaccineras.

Vaccineringstid får beställas för personer som är födda år 1940 eller tidigare och som bor i Borgå. Det finns vaccin endast för de personer som har beställt tid. Personuppgifterna kontrolleras före vaccineringen.

Coronavaccinen ges i första hand på Näse hälsostation. I vissa fall kan den mobila vaccinationsenheten ge vaccinet till exempel hemma. Detta avgörs vid återuppringningen.

Texten har ändrats 20.1. klockan 10, när Borgå stad meddelat att återuppringningstjänsten ger en felaktig återuppringningstid.