Ovädret drar fram över Östnyland – regn och åskbyar att vänta fram till eftermiddagen

ÖVERSVÄMNING. Ett häftigt åskväder drar fram över Östnyland. Så här såg det ut i Borgå vid sjutiden i morse. Bild: Helén Kurri

Ovädersfronten drog in från sydväst under natten till torsdagen och i Östnyland har skyfall och häftiga åskbyar präglat de tidiga morgontimmarna.

– Det har varit förvånansvärt lugnt, uppger man på räddningsverket.

Åskvädrets andra våg håller just nu på att anta maximalt effekt, och bara ett par minuter efter samtalet till räddningsverket är lugnet förbi: en Sibbobo slog larm efter att det rykte i garaget.

Enligt meterologiska institutets väderanalyser drar åskbyarna in över kustområdet och i kölvattnet slår blixtarna tätt. På räddningsverket har natten ändå varit lugn; man har röjt ett nerfallet träd i Sibbo medan blixten slog ner i en gran på Emsalö och förorsakade en liten, lokal markbrand.

I centrum av Borgå har det häftiga regnet fått gatubrunnarna att svämma över, och bland annat korsningen mellan Stadshusgatan och Ågatan – som ofta svämmar över – ligger helt och hållet under vatten.

Meteorologiska institutets väderradar visar att ett nytt åskväder drar in över kusten under förmiddagen. Ungefär vid tvåtiden torde ovädersfronten ha dragit förbi och midsommarfirandet i temperaturer på upp till 28 grader kan inledas.