Otto Simosas VM-debuterar i dag – "Det känns bra"

STADSSPRINT. OK Trians Otto Simosas har ett halvt dussin sprinttävlingar bakom sig redan i sommar och han känner sig redo för sin VM-debut i herrlandslaget. Bild: Tommi Willberg

Tack vare en gedigen vårform fick landslagsledningen upp ögonen för OK Trians Otto Simosas som blev uttagen till truppen som inleder VM i Estland i dag. När en dröm är uppfylld är det dags att blicka framåt mot nästa mål.

OK Trians Otto Simosas, 25, är en av fem VM-debutanter som kämpar om framgång i Tartu som i kommande vecka är scenen för orienterings-VM. I dag inleds festen med sprintkval och Simosas får genast ge sig ut i hetluften.

– Det känns bra. Att komma till VM har varit mitt mål i flera år så länge jag tävlat. Det är skönt att det är uppnått. Nu är målet att klara sig i VM också, säger Simosas.

Före midsommaren gjorde 25-åringen sina sista hårda träningspass och den här veckan har handlat om att vila upp sig och förbereda sig. Simosas önskan om att hållas frisk och skadefri har hållit och näst gäller bara att hålla huvudet kallt. Det krävs om man ska komma in bland de femton bästa i sitt heat och ta sig till morgondagens final.

– Det är inte helt lätt men med ett normalt lopp går man vidare. Kvalet är lika viktigt som finalen.

Som VM-debutant har Simosas ingen precis placering som målsättning men han sticker inte under stol med att han är i Tartu för att konkurrera. En plats i finalen är inte bra nog.

– Med ett bra lopp kan jag vara bland de femton bästa, säger han.

I år har Simosas ett halvt dussin sprinter bakom sig. I Toppligadeltävlingen i Nickby kom han skrällartat delad tvåa och bland världstoppen i världscupen var placeringen 28:a.

– I världscupen var jag knappa tjugo sekunder från topp-15.

I de små marginalernas sprinttävling kan tjugo sekunder tas in genom att ett bättre ruttval eller undvika någon onödig bom. Simosas har två blåvita orienterare vid sin sida i sprinten. Men någon blodig inbördestävlan finns inte.

– Hoppas att alla löper på sin bästa nivå. Det är bra för hela laget, säger Simosas.

Bekant stad

VM-festen avslutas om en vecka på fredag med stafetter. Simosas finns också med i stafettlaget som reserv. Det betyder en något annorlunda vecka för honom. Han måste hållas pigg och i form även om det finns en god chans att han inte alls tävlar efter den individuella sprinten.

– Det är bara att hålla mig i form i en vecka. Jag kör några träningar i typterräng och så är jag beredd att löpa om det behövs, säger Simosas.

Tartu där det en vecka långa mästerskapet ordnas känner Simosas rätt väl till. Både staden där sprinten avgörs och skogarna runtom. I maj-juni har han deltagit på två träningsläger i Tartu och på hemmafronten har man kunnat studera kartor. En hel massa förhandsarbete vill det säga.

Sprintterrängen beskriver Simosas som omväxlande.

– Banan går i den gamla stadsdelen. Där finns snabblöpta parker och en park med en stor backe. Det finns mycket höjdskillnader som man måste tänka på. Det kan löna sig att runda mera och inte gå rakt på backen.

Banprofilen låter kanske lite mer krävande än vad en stadssprint brukar vara, men Simosas försäkrar sig vara i form. Och då man fått vara frisk, förberett sig väl och allt som allt känner sig redo, känns det som ett bra läge för den efterlängtade VM-debuten.

Mer läsning