Otto Simosas tänker hitta rätt i EM

EM-KLAR. Borgåorienteraren Otto Simosas, som inför den här säsongen lämnat OK Trian och representerar Tampereen Pyrintö, tävlar i EM i Schweiz som inleds första helgen i maj. Bild: Pekka Vuorinen

Borgåorienteraren Otto Simosas är klar för orienterings-EM i Schweiziska Ticino i maj. Sprint och sprintstafett står på EM-programmet.

Otto Simosas, som inför den kommande orienteringssäsongen bytte fostrarföreningen OK Trian mot toppklubben Tampereen Pyrintö, fick ett glatt besked av orienteringslandslagets förstetränare Petteri Kähäri. Simosas är uttagen till orienterings-EM i Schweiz på sina favoritsträckor sprint och sprintstafett.

För Otto Simosas del fick vårsäsongen en kanonstart när han med Pyrintös förstalag tog hem segern i tävlingen Kevätyönviesti i Åbo. I början av april drabbades han av en envis förkylning och blev tvungen att hoppa över säsongens första observationstävling men i helgens FinnSpring-stafetter var han igen på benen.

– Flunsan höll på att förstöra orienteringssäsongen som började så bra för mig. Men nu har jag igen fått smak för att träna, och jag uppskattar verkligen att jag blivit uttagen till EM-laget, säger Simosas i ett pressmeddelande.

Siktar högt

Han har redan blickarna riktade mot EM-tävlingarna som inleds om en och en halv vecka.

– Jag åker till Schweiz för att kämpa om riktigt goda placeringar, säger Otto Simosas.

Tävlingsplatsen ligger i Ticino i södra Schweitz, nära gränsen till Italien, och för orienterarna betyder det branta motlut och stora höjdskillnader. Landslagsorienterarna har förberett sig på den krävande terrängen, och landslagstränaren Petteri Kähäri har satt 2–3 medaljer som mål i EM.

För två år sedan, när EM i orientering senast avgjordes, blev Finlands medaljskörd två medaljer.

Orienterings-EM i Schweiz pågår den 6–13 maj och öppnar samtidigt säsongens stortävlingar för orienterarna. För första gången kan hemmapubliken i teve följa med hur det går för de finländska orienterarna i EM, det i Yles kanaler.

Finlands EM-trupp består i sin helhet av tolv kvinnor och elva män. ÖN

Mer läsning