Otrohet och lust på Postbacken i sommar

FARSARTAT. Kim Gustafsson, Katarina Stolt, Oliver Rosenberg, John Whitesmith, Jermo Grundström, Abdullah Ahmed, Charlotta Liitiäinen, Sarah Haglund och Arthur Eriksson ses i aktion på Postbackens arenateater i sommar. Bild: Kristoffer Åberg

Efter fjolårets succé med fars är det nu dags för en ännu en fartfylld fars på scenen i Illby. En vänsterprasslande minister som stämt träff med sin älskarinna på ett hotellrum ger nämligen upphov till en hel del intriger i Ray Cooneys pjäs Hotelliggaren.

Engelsmannen Ray Cooneys fars är skriven på åttiotalet och handlar om en svärmande minister som stämt träff med sin älskarinna på ett hotellrum i London. Hans assistent får i uppdrag att under tiden underhålla ministernshustru. Assistenten rör dock till det mesta och hamnar själv i sängen med ministerns hustru som också är inbokad på hotellet. En excentrisk hotelldirektör och en nyfiken servitör påskyndar händelseförloppet.

Sådan är handlingen i ett nötskal på Postbackens sommarpjäs Hotelliggaren med premiär den18 juni.

– Men vi har placerat handlingen i Borgå, allt sker i sextiotalsanda på ett ställe som heter Heikko gård, säger Katarina Stolt som regisserar pjäsen samt spelar ministerns hustru.

Detta är femte gången Katarina Stolt regisserar på Postbacken och redan 1984 deltog hon som skådespelare.

Galet folk

– Pjäsen handlar om oss alla och våra beteenden. Hur vanliga människor råkar i situationer som de tappar kontrollen över och som blir alltmer galna under handlingens gång, säger Stolt.

– Ofta är det någon som är helt oskyldig, i det här fallet en sekreterare, som tvingas ingripa och ljuga och så skruvas tempot upp. Så till den grad att den som ljugit lite i början till sist framstår som en patologisk lögnare.

Vi har placerat handlingen i Borgå, allt sker i sextiotalsanda på ett ställe som heter Heikko gård.

Stolt tillägger att fjolårets fars En fru för mycket visade att komedi lockar publik till Postbacken. Då spelade teatern mot slutet för slutsålda läktare.

– Vi har nu spritt ut föreställningarna på tre veckor så att man har större valmöjligheter. Under de tre första föreställningarna bjuder vi på gratis kaffe och bulle.

Tio på scenen

– Postbacken har i år låtit renovera Arenateatern med nytt tak och flera ingångar, så det känns fräscht att spela här. Scenen passar bra som arena för en fars då det finns så många möjligheter till att springa in och ut från alla möjliga håll.

Med i pjäsen finns proffsskådespelare som Kim Gustafsson och Jermo Grundström, men också nya förmågor ses på scenen. Totalt är skådespelarna tio stycken. Det blir levande musik också i år på Postbacken; Arthur Eriksson står för musiken på piano.

Ministerns personlige assistent som förför ministerns fru, utan att egentligen veta om det, spelas av Jermo Grundström som hunnit spela på Postbacken redan i två somrar.

– Det här är andra gången jag spelar Hotelliggaren, tidigare har jag spelat den i Sundsvall. Det är en mycket rolig och fartfylld pjäs, säger Jermo Grundström.

Kim Gustafsson, som både spelat och regisserat flitigt i Borgå är nu med på scen i en roll som den vänsterprasslande ministern Greger som är full av förväntan inför en hemlig träff med sin älskarinna Junibris, som spelas av Sarah Haglund.

Klichéer

– Att få spela en erövrande man samt konservativ politiker ser jag som roligt och omväxlande. Det är skoj att få hoppa in i klichéer och definitivt något annat än lösögonfransar, säger Kim Gustafsson som är känd för att spela drag queen i olika sammanhang.

– Det här är något av ett jubileumsår för mig här på Postbacken i och med att jag redan 1997 spelade med i en fars här.

Kim Gustafsson, som också undervisar på Borgå folkakademi är nöjd att hans elever Abdullah Ahmed och Julian Turunen Forsbäck själva har sökt sig till teatern.

– Jag har inte tidigare spelat teater. Här är bra stämning och jag är inte nervös, säger Abdullah Ahmed som spelar en spionerande städare.

Oliver Rosenberg debuterar som hotelldirektör.

– Hotelldirektören försöker vara ordentlig, men blir sedan mer och mer irriterad av hur saker går till på hans hotell, berättar Oliver Rosenberg om sin roll.

– Det är spännande att vara med. Lite erfarenhet har jag från teatern i och med att jag verkade som sufflör i fjol.

På Postbackens Arenateater.

Manus: Ray Cooney. Engelsk titel Two Into One, översättning av Sven Melander.

Regi: Katarina Stolt.

Skådespelare: Kim Gustafsson, Katarina Stolt, Oliver Rosenberg, Karen Lindholm, John Whitesmith, Annica Kellgren, Jermo Grundström, Abdullah Ahmed, Charlotta Liitiäinen, Sarah Haglund, Julian Turunen Forsbäck.

Arrangör: Borgåbygdens ungdomsförbund.

Premiär: 18 juni kl. 18, spelas totalt tolv gånger.

Föreställningens längd: cirka 2 t inkl. paus.

Biljetterna kostar 18/12 euro och kan bokas via 045–168 6097.

Mer läsning