Östnylänningarnas FM: diskvalificeringar, skador och medaljer

FAVORIT I REPRIS. I år såg det precis likadant ut på damernas 1500 meter som det gjorde i fjol: Sara Kuivisto löper i mål före Kristiina Mäki. Bilden från FM 2017. Bild: Mikael Finell

Dubbelmästaren och dubbelt EM-klara Sara Kuivisto var givetvis Östnylands största stjärna i Kalevaspelen i Jyväskylä. Men Kalevaspelen bjöd också på andra nyheter – både goda och dåliga.

Kuivistos dubbla dubbel

Medeldistanslöparen Sara Kuivisto var inte bara Östnylands utan ett av hela nationens största utropstecken i Kalevaspelen i Jyväskylä. Den regerande dubbelmästaren på 800 och 1500 meter inledde med en duell med Kristiina Mäki på 1500 meter. Mäki satte i väg med en lång spurt 450 meter före målet, Kuivisto hängde på och löpte förbi sin största rival på upploppet i dominant stil.

På 800 meter blev det ett hisnande sololopp där Kuivisto förtjusade publiken genom att underskrida EM-gränsen på ett imponerande sätt. Blir intressant att se hur Kuivisto resonerar då hon bygger upp sitt EM-program.

Kajanders kramp

Men det blev inte bara goda nyheter för Akilles friidrottare. Sprintern Willem Kajander hade enligt uppgifter känningar i sitt lår redan i SFI-mästerskapen i Jakobstad och i Jyväskylä knep det till igen. Efter en mycket bra start i försöksheatet på 100 meter krampade baklåret och Kajander gav upp efter 30-40 meter. Hans min berättade mycket.

Kajander siktade på en plats i EM-stafettlaget men lär med all sannolikhet fokusera på skaderehab i stället. I år har Kajander löpt föreningsrekordet 10,54 vilket ger en åttondeplats i den inhemska rankningen.

Två nöjda medaljörer

Kuivisto borträknat så fanns det inga givna östnyländska medaljörer i Kalevaspelen. Medaljkandidater, visst, men inga bombsäkra kort. Sibbovargen Eljas Aalto, som tog brons i fjol på 200 meter, fick en otrevlig start på sitt FM under den första tävlingsdagen då han diskvalificerades i försöken på 400 meter.

Aalto återhämtade sig ändå och levde upp till förväntningarna på den hälften kortare sträckan. Han vann sitt heat på lovande 21,51 och löpte i finalen hem ett nytt FM-brons på 21,42 – en hundradel från silvret och tre hundradelar före fjärdeplacerade Viljami Kaasalainen.

Medalj blev et också för häcklöparen Viktor Kantele som därmed fick en välförtjänt utdelning efter en jobbig säsongsinledning. Kroppen höll bra och Kantele, om också något kantigt, knep silver på säsongsbästa tiden 14,30. Guldet gick åt totalt överlägsna Elmo Lakka.

På tal om häcklöpning så tål det att nämnas att Akilleslöparen Jonni Blomqvist putsade sitt personbästa med 0,73 sekunder då han kom femma på 400 meter häck med tiden 52,63.